28.8.13

Στη Βουλγαρία βρέθηκε η πρωτεύουσα των Οδρυσών Θρακών



Αύγουστος 28, 2013.

Μετά από 130 χρόνια έρευνας,  Βούλγαροι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την Δρ Ιβάν Χρίστοφ, του οποίου η αρχαιολογική αποστολή άρχισε από το 2005, μελετώντας αντικείμενα  που βρίσκονταν κοντά στα χωριά Σταροσέλι και Σιασίνσκα, στο Σρέντνα Γκορά, ανακάλυψε την πρωτεύουσα της αρχαίας θρακικής φυλής- του βασιλείου των Οδρυσών, μαζί με τον επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου και καθηγητή ιστορίας Μπόζινταρ Ντιμίτροφ.

Η πρωτεύουσα του βασιλείου των Οδρυσών  εντοπίστηκε στην κορυφή Κόζι, των χωριών Σταροσέλι και Χισάρι.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι σκόνταψαν επάνω σε δύο τεράστια φρούρια κατασκευασμένα με ογκόλιθους επεξεργασμένους.

«Βρέθηκαν οι τάφοι που αναζητούσε ο αείμνηστος  Γκεόργκι Κίτοφ,  που έκανε ανασκαφές κοντά στο Σταροσέλι για την αρχαία νεκρόπολη που ήταν περιφραγμένη με τεράστια τείχη. Ένα από τα αρχαία φρούρια είναι του ηγεμόνα των Οδρυσών και το άλλο είναι «Ιερό του Διός», εξήγησε ο Ντιμίτροφ.

Το βασίλειο των Οδρυσών Θρακών, καταλάμβανε το σημερινό έδαφος της Βουλγαρίας και υπήρξε από το 475 ως το 46 π.Χ..

Σχηματίστηκε μετά την αποχώρηση των Περσών από τη Θράκη. Η επέκτασή του προς την ανατολή βρήκε την αντίσταση των Ελλήνων που κυριαρχούσαν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.  Προκλήθηκε τότε  πόλεμος μεταξύ των Αθηνών και των Οδρυσών από το 360 έως το 357 π.Χ. που είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του θρακικού βασιλείου.

Το έτος 336 π.Χ. ηττήθηκε και από τον μακεδονικό στρατό και περιελήφθη στο μακεδονικό βασίλειο. Παρόλα αυτά, από τα νομίσματα που έκοβε,  γίνεται γνωστό ότι ως υποτελής  λαός, διατήρησε την αυτονομία του,  μέχρι την κατάκτηση από τους Ρωμαίους κατά τον 1ο αιώνα π.Χ.

Το 46 π.Χ. περιελήφθη στην επικράτεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως ξεχωριστή επαρχία της Θράκης, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.


--

Ένα  παλαιότερο (του 2010)  σχετικό δημοσίευμα από τη βουλγαρική ραδιοφωνία στην ελληνική γλώσσα:

Νέα ευρήματα των αρχαίων Θρακών στην κορυφή Κόζι γκραμάντι 


© Φωτογραφία: wikimapia.org
Δεύτερο οχυρωματικό τείχος και δεύτερο ναό ανακάλυψε στην κορυφή Κόζι γκραμάντι στο βουνό Σρέντνα Γκορά η αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στη Βουλγαρία, Δρα Ιβάν Χρίστοφ.

Την περασμένη άνοιξη η ομάδα του Δρα Χρίστοφ ξανάρχισε τις ανασκαφές του θρακικού αρχαιολογικού συγκροτήματος στην περιοχή, κοντά στο γνωστό για τα πλούσια ευρήματα που ανακαλύφθηκαν εκεί σε προηγούμενες αρχαιολογικές αποστολές χωριό Σταροσέλ, του δήμου Χισάρ, της κεντρικής Βουλγαρίας. Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο Θρακικό βασιλικό συγκρότημα. Υποτίθεται ότι ο τελευταίος βασιλιάς των Θρακών που το κατοικούσε ήταν ο Τήρης Β’, ο οποίος έχασε την τελευταία μάχη με τα στρατεύματα του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, το 341 π.Χ.

"Το δεύτερο οχυρωματικό τείχος που ανακαλύφθηκε αποδεικνύει ότι ο τόπος κατοικούταν για μεγάλο χρονικό διάστημα – από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (8ο αιώνα π.Χ.) έως τον 4ο αιώνα π.Χ.", είπε ο Ιβάν Χρίστοφ. Αυτό αποδεικνύεται και από την ύπαρξη μερικών, και όχι μόνο ενός, ιερών. Ο νέος ναός που ανακαλύφθηκε βρίσκεται εκτός των τειχών. Από ότι φαίνεται αυτό ήταν ένα από τα ιερότερα βουνά του βασιλείου των Οδρυσών. Εκτός από τους ιερείς, ιερουργοί ήταν και οι βασιλείς, που σύμφωνα με τις θρησκευτικές δοξασίες των Θρακών ήταν οι μεσίτες προς τους θεούς.

Σύμφωνα με το Δρα Ιβάν Χρίστοφ, πρόκειται για τεράστιο αρχαιολογικό σύμπλεγμα, με δρόμους και μνημεία, τμήμα μικρής θρακικής πολίχνης. Διαφαίνονται η κατοικία του βασιλιά, το κάστρο, το ιερό, η νεκρόπολη. Τα ευρήματα είναι όχι μόνο εθνικής, αλλά και παγκόσμιας σημασίας, μια και ο κεντρικός ναός στη βασιλική κατοικία είναι μοναδικός στο είδος του σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκτιμά ο Δρ. Ιβάν Χρίστοφ.

Μια ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και εκπροσώπους του νομού Πλόβντιβ και του δήμου Χισάρ, προσδιόρισε τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, τα οποία περιλαμβάνουν 61 εκτάρια και θα πρέπει να εγκριθούν και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος είναι ο χώρος να αναγνωριστεί ως σημαντικό μνημείο πολιτισμού πανεθνικής σημασίας και το κράτος να αναλάβει την προστασία και την συντήρησή του.

Το 2008 και 2009 η αρχαιολογική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρα Χρίστοφ διεξήγαγε ανασκαφές και παρουσίασε τις ανακαλύψεις που έγιναν στην διάρκεια του περασμένου έτους και αποτελούν μοναδικά ιστορικά στοιχεία της εποχής των Οδρυσών Θρακών.

Σύμφωνα με τον αναφερόμενο Βούλγαρο αρχαιολόγο οι αρχαίοι θρακικοί ναοί στην περιοχή ήταν συνδεδεμένοι με δρόμο, όπως π.χ. η Ιερά Οδός προς τους Δελφούς. Και κάτι ακόμα: "Τα ιερά δεν ήταν απομονωμένα", λέει ο ίδιος. "Γύρω τους κτίζονταν συγκροτήματα για τις ανάγκες των προσκυνητών και των ιερέων. Έτσι σχηματίστηκε μια ολόκληρη ιερά περιοχή. Ίσως μόνο η περιοχή της πόλης Καζανλάκ (ανατολικά του Σταροσέλ) είναι ισάξια με τους τόσους ναούς που έχουμε εδώ. Και αυτά δεν είναι όλα – έχουμε τι ακόμα να μάθουμε για την λεγόμενη ιερά οδό που έφτανε μέχρι τα ανάκτορα στις πλαγιές του βουνού Σρέντνα Γκορά".

Η αρχαία οδός θα μπορούσε να γίνει ένας επιτυχημένος τουριστικός προορισμός προς τα μνημεία στην περιοχή του Σταροσέλ, θεωρεί ο Δρ Ιβάν Χρίστοφ. Γιατί, αν επισκεφθείτε μόνο ένα μνημείο, δεν θα μπορείτε να καταλάβετε το περιβάλλον, στο οποίο κτίστηκε και η εντύπωσή σας για τον πολιτισμό των Θρακών δεν θα είναι πλήρης. "Ο δήμος Χισάρ έχει την ιδέα να αποκαταστήσει τον αρχαίο δρόμο που συνέδεε το Τσετίνοβα Μογκίλα με τ’ ανάκτορα στην τοποθεσία Κόζι Γκραμάντι. Ελπίζω σύντομα να βρεθούν και οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι", καταλήγει ο αρχαιολόγος.

Πρόσφατα τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε μικτή επιτροπή μελών του υπουργείου Πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων αρμοδίων φορέων, που διορίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Βεζντί Ρασίντοφ και ξεκίνησε η διαδικασία ανακήρυξής του σε μνημείο πολιτισμού εθνικής σημασίας.



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




3 σχόλια:

Unknown είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΔΡΥΣΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟΝΝΟΩΝΤΑΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΥΤΟ ΥΠΟΝΟΕΙΤΑΙ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Xenon είπε...

Σωστό το ερώτημά σας. Τα δημοσιεύματα όπως βλέπετε είναι από βουλγαρικές πηγές. Οι αναφορές αναφέροται στην βουλγαρική εκδοχή για τους αρχαίους Θράκες.
Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν για Αθηναίους που συνάντησαν οι Οδρυσοί, οι Βούλγαροι τους αποκαλούν Έλληνες. Όλα τα κείμενα τα αρχαίων Θρακών- και δεν είναι πολλά- είναι γραμμένα με ελληνικούς χαακτήρες-γράμματα. Δεν υπάρχει άλλη γραφή.
Περισσότερα για τους Οδρυσούς αναφέρει, φυσικά, ο Ηρόδοτος, αλλά και άλλοι ιστορικοί της αρχαιότητας.
Δεν γνωρίζω κάποια ιδιαίτερη μελέτη στα ελληνικά για τους Οδρυσούς Θράκες, που είχαν, πράγματι, όλα τα κοινά των Ελλήνων. Έθιμα, εορτες, θεούς και είχαν άμεση σχέση με τους Δελφούς, όπως όλες οι ελληνικές πόλεις.Τα οποία είναι παραδεκτά και από τους Βουλγαρους που κατοικούν τώρα στην περιοχή των αρχαίων Θρακών.

Unknown είπε...

Έχω ζήσει έξι χρόνια στην Βάρνα της Βουλγαρίας και έχω διαβάσει τις θεωρίες που έχουν οι Βούλγαροι σαν γνήσιοι Βαλκάνιοι, οι οποίοι πρέπει να δέσουν την σημερινή επικράτεια τους(και όχι μόνο) με μια θεωρία ιστορικής καταγωγής. Οι Βούλγαροι κατάγονται από τρείς φυλές. Τους Πρωτοβούλγαρους, που πέρασαν τον Δούναβη με τον Χαν Ασπαρούχ και ίσως ήταν τουρκικό νομαδικό φύλο καταγόμενο από την κεντρική Ασία. Αυτοί αναμιχτήκαν με τους Σλάβους (η δεύτερη φυλή) της περιοχής, πάνω στους οποίους επικράτησαν σαν αριστοκρατική τάξη. Και φυσικά το τελευταίο φύλο είναι οι Θράκες. Οι Θράκες είχαν την δικιά τους γλώσσα που δεν ήταν γραπτή όμως. Η άρχουσα τάξη τους είχε σχέσεις εμπορικές με τους Έλληνες και έτσι ήξεραν την γλώσσα τους, γι’αυτό και υπάρχουν επιγραφές ονομάτων θρακικών στα Ελληνικά στα νομίσματα και όχι μόνο. Τα ελληνικά ήταν για τότε ότι είναι τα αγγλικά για την σημερινή εποχή. Είναι μια επιλεκτική θεωρία ανάμιξης συγκεκριμένων λαών για πολιτικούς σκοπούς, στο λαβύρινθο των Βαλκανίων.