24.3.24

Παντρεμένες Εβραίες σε σεξουαλική απεργία στη Νέα Υόρκη

 


Σε συνοικία της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, οι γυναίκες εβραϊκής κοινότητας ανακοίνωσαν απεργία στο σεξ στις ενδοοικογενειακές σχέσεις για να ακουστεί η φωνή τους. 

Περισσότερες από 800 γυναίκες  του χασιδικού γκέτου έχουν αποφασίσει να αρνηθούν το σεξ στους συζύγους τους για να διαμαρτυρηθούν για τον εβραϊκό νόμο που, όπως λένε, αναγκάζει τους συζύγους τους σε ανεπιθύμητους και μερικές φορές καταχρηστικούς γάμους.

 Οι γυναίκες είπαν ότι ήλπιζαν ότι το μποϊκοτάζ θα ασκούσε πίεση στους συντρόφους τους να υποστηρίξουν τον σκοπό τους. 

Το μποϊκοτάζ δίχασε τους ανθρώπους του ‘Kiryas Joel’, μιας νησιωτικής εβραϊκής κοινότητας μια ώρα έξω από τη Νέα Υόρκη, όπου οι γυναίκες έπρεπε να πάρουν άδεια από τους ραβίνους τους για να αναφέρουν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία.

Οι γυναίκες που δήλωσαν αποχή στις σεξουαλικές επαφές αντιμετώπισαν παρενόχληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα σε εκδήλωση τους, τις πέταξαν αυγά. 

Οι γυναίκες στο Kiryas Joel αρνούνταν να κάνουν σεξ με τους συντρόφους τους μέχρι να ληφθούν μέτρα για την αλλαγή του εβραϊκού νόμου που σήμαινε ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να χωρίσουν χωρίς μια πολύ συγκεκριμένη δήλωση. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, ένας άνδρας πρέπει να δώσει στη γυναίκα του μια επιστολή γραμμένη στα αραμαϊκά που να δηλώνει ότι δεν είναι πλέον αφοσιωμένος σε αυτήν και τρεις ραβίνοι πρέπει να υπογράψουν το έγγραφο για να οριστικοποιηθεί το διαζύγιο.

Ο νόμος σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να παγιδευτούν σε καταχρηστικές σχέσεις χωρίς διέξοδο.

Αυτές οι γυναίκες που πέφτουν στην παγίδα των ανεπιθύμητων γάμων ονομάζονται «agunah» ή «αλυσοδεμένες γυναίκες». Μία από αυτές τις γυναίκες, η 29χρονη Μάλκι Μπέρκοβιτς, έγινε το πρόσωπο της σεξουαλικής αποχής ‘Kiryas Joel’.

Η Μάλκι πέρασε τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να χωρίσει τον σύζυγό της, Βόλβι. Οι δυο τους χώρισαν το 2020 αλλά η Μάλκι δεν μπορεί να ξαναπαντρευτεί καθώς ο Volvy αρνείται να της δώσει διαζύγιο.

Η σεξουαλική απεργία του Kiryas Joel πυροδότησε διαμάχη στην υπερσυντηρητική εβραϊκή κοινότητα. Ένας εξέχων ραβίνος χαρακτήρισε την ενέργεια παραβίαση του εβραϊκού νόμου που θα υπονόμευε τον θεσμό του γάμου.

Ο Ραβίνος Εφραίμ Γκόλντμπεργκ, ο ανώτερος ραβίνος σε μια συναγωγή στη Φλόριντα , δημοσίευσε ένα κρυπτικό tweet που φαινόταν σε πολλούς ως αναφορά στη σεξουαλική απεργία.

«Στο τέλος μιας κατεστραμμένης σχέσης, μην βλάψετε τη σχέση κρατώντας κάτι που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί», έγραψε ο Γκόλντμπεργκ.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: