20.1.24

Αρχαίος ελληνικός ναός γεμάτος κρυμμένους θησαυρούς βρέθηκε στην Εύβοια


Χρυσά, ασημένια και κεχριμπαρένια κοσμήματα βρέθηκαν στον αρχαίο ναό (Υπουργείο Πολιτισμού)

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ναό 2.000 ετών γεμάτο με χρυσό και κοσμήματα στο νησί της Εύβοιας.

Η κατασκευή περίπου 30 μέτρων, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε το 2023 από μια ομάδα 50 ερευνητών.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει:

Η ανασκαφή του αρχαίου ναού έφερε στο φως μεγάλη ποικιλία αναθημάτων: κορινθιακό αλάβαστρο, αττικά αγγεία και τελετουργικές κανάτες τοπικής παραγωγής, καθώς και κοσμήματα από πολύτιμα υλικά όπως χρυσό, ασήμι και κοράλλια.

Στο εσωτερικό του ναού ανακαλύφθηκαν επίσης μια σειρά από κατασκευές, οι οποίες πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν από τους πιστούς ως βωμοί.

Ένας βωμός σε σχήμα πετάλου είχε το πιο μοναδικό σχέδιο και παχιά στρώματα στάχτης, πλούσια σε απανθρακωμένα οστά, έδειχναν συνεχή χρήση.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ορισμένα από αυτά να χρονολογούνται πριν από τον ναό», πρόσθεσε το υπουργείο.

Στο στρώμα όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκε ο βωμός του πετάλου βρέθηκε κεραμική που χρονολογείται στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ.

 


Βρέθηκαν επίσης αγγεία στον ναό, τα οποία ανακάλυψε ομάδα 50 ερευνητών (Υπουργείο Πολιτισμού)

Οι ερευνητές ανακάλυψαν χάλκινα ειδώλια από τη Γεωμετρική Περίοδο που απεικονίζουν ταύρους και κριάρια σε ορισμένα μέρη που θεωρούν ότι είναι τα παλαιότερα τμήματα.

Ενώ ο χώρος γενικά εκτείνεται βαθύτερα στην ιστορία από τον ίδιο τον ναό, τα δοκιμαστικά τμήματα δείχνουν υπολείμματα δομών που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ.

«Αν και η έρευνα για το αρχαιότερο από αυτά τα στρώματα μόλις ξεκίνησε, οι πρώτες ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι ρίζες της αίρεσης χρονολογούνται στους αιώνες μετά το τέλος της μυκηναϊκής περιόδου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το 2015, ένας τάφος πολεμιστών 3.500 ετών βρέθηκε στη νότια Ελλάδα και ανακαλύφθηκαν συμπαγή χρυσά δαχτυλίδια, περίτεχνα κατασκευασμένα ξίφη, χτένες από ελεφαντόδοντο με λεπτά δόντια και περισσότερες από χίλιες χάντρες από πολύτιμες πέτρες.

Το υπουργείο χαρακτήρισε αυτόν τον θησαυρό ως «τον σημαντικότερο θησαυρό που ανακαλύφθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια».

--

 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής

διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www. mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: