9.2.24

Οι ραδιενεργοί λύκοι του Τσερνόμπιλ μπορεί να κρατούν το κλειδί για μια θεραπεία για τον καρκίνο

 


Φεβρουάριος 9, 2024

Οι άγριοι λύκοι που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ έχουν αναπτύξει αντίσταση στον καρκίνο και θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της νόσου στους ανθρώπους, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.


Ομάδες αδέσποτων γκρίζων λύκων που ζουν στο Τσερνόμπιλ φαίνεται να έχουν αναπτύξει μεταλλάξεις που αυξάνουν τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν από τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Kara Lav, μια βιολόγος από το Πρίνστον, έχει μελετήσει τους λύκους για μια δεκαετία και η έρευνά της αποκάλυψε ότι έχουν αλλοιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, παρόμοιο με αυτό των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε ακτινοβολία, σύμφωνα με τη βρετανική ‘Mirror’.

Παρατήρησε πώς οι λύκοι του Τσερνόμπιλ επιβίωσαν και ευδοκίμησαν παρά τα χρόνια έκθεσης και τη συσσώρευση ραδιενεργών σωματιδίων στο σώμα τους.

Η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο απελευθέρωσε ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο, αλλά η έρευνά της δείχνει ότι οι λύκοι είναι ανθεκτικοί στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Τα ζώα που περιφέρονται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και το DNA τους ενδιαφέρουν πολλούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Πέρυσι, η Αμερικανίδα γενετιστής Elaine Ostrander σημείωσε ότι μια τέτοια εργασία θα μπορούσε να προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο πρόληψης του καρκίνου στους ανθρώπους.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: