6.4.24

Βιβλίο σε πάπυρο των Αιγυπτίων χριστιανών του 4ου αιώνα πωλείται 3 εκατομμύρια δολάρια

 


Ένα βιβλίο από την Αίγυπτο, που χρονολογείται από την αυγή του Χριστιανισμού και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα βιβλία στον κόσμο, θα βγει σε δημοπρασία στο Λονδίνο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το χειρόγραφο «Crosby-Schoen», γραμμένο στην κοπτική γλώσσα σε πάπυρο, χρονολογείται περίπου στην περίοδο μεταξύ 250 και 350 μ.Χ. και γράφτηκε σε ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μοναστήρια.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie's, η αξία της πώλησής του θα κυμαίνεται μεταξύ 2,6 και 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters.

Ο Eugenio Donadoni, ο επικεφαλής ειδικός του Christie's σε μεσαιωνικά και αναγεννησιακά χειρόγραφα, είπε: «Είναι αλήθεια ότι σε εκείνη τη μεταβατική περίοδο... ο πάπυρος άρχισε να παίρνει τη μορφή χειρογράφων... και μετά τα βιβλία που γνωρίζουμε σήμερα. Αυτό που έχουμε είναι από τα αρχαιότερα γνωστά κείμενα των δύο ιερών βιβλίων.

Το βιβλίο, που περιλαμβάνει 104 σελίδες, αντιγράφηκε σε 52 αντίτυπα από έναν συγγραφέα για μια περίοδο 40 ετών σε ένα μοναστήρι στην Άνω Αίγυπτο και φυλάσσεται πίσω από πλεξιγκλάς. Το χειρόγραφο περιέχει την Πρώτη Επιστολή του Πέτρου και το Βιβλίο του Ιωνά.

Ο Donadoni απέδωσε την αιτία διατήρησης του χειρόγραφου στο ξηρό κλίμα στην Αίγυπτο , προσθέτοντας ότι μόνο λίγα βιβλία που χρονολογούνται από τον τρίτο και τον τέταρτο αιώνα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

Πρόσθεσε: «Όλα τα χριστιανικά χειρόγραφα που είχαμε τον εικοστό αιώνα και στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα συγκεντρώνονται στην Αίγυπτο εξαιτίας αυτών των πολύ λεπτών κλιματικών συνθηκών», σύμφωνα με το Reuters.

Το χειρόγραφο ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1950 και αποκτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, όπου φυλασσόταν μέχρι το 1981.

Αποκτήθηκε από τον Νορβηγό συλλέκτη χειρόγραφων Martin Schoen το 1988 και τώρα δημοπρατείται μαζί με μερικά άλλα σημαντικά σημεία της συλλογής του Schoen, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές χειρόγραφων στον κόσμο.

Το χειρόγραφο θα εκτεθεί στον οίκο Christie's της Νέας Υόρκης από τις 2 έως τις 9 Απριλίου και θα πωληθεί σε δημοπρασία στο Λονδίνο στις 11 Ιουνίου.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: