30.3.24

«Ατλαντίδα»... Ο μύθος της χαμένης πόλης από τον Πλάτωνα στους σύγχρονους δορυφόρους


Φούντωσε την ανθρώπινη φαντασία, μπέρδεψε τους επιστήμονες και προσέλκυσε ερευνητές και ειδικούς για να γίνει ένας από τους πιο ελκυστικούς και συναρπαστικούς μύθους στην ιστορία.

Είναι η «Ατλαντίδα», η χαμένη πόλη που κάθε φορά που κάποιος προσπαθούσε να την αποκρυπτογραφήσει, έπιανε τον εαυτό του να πνίγεται περισσότερο σε ένα μεγάλο, χωρίς τέλος, μυστήριο.

Πού βρισκόταν και ποια είναι η αλήθεια; 

Υπήρξε; Εάν ναι, γιατί εξαφανίστηκε και ποια η σχέση του με τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό;

Ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας ήταν ο πρώτος που μίλησε αναλυτικά και περιεκτικά για την πόλη αυτή στα γραπτά του, όπως φάνηκε σε δύο κεφάλαια του περίφημου βιβλίου του «Οι διάλογοι», στο οποίο συζητούσε την ύπαρξη μιας απαράμιλλης πόλης που ήταν γνωστή για την εκπληκτική επιστημονική της πρόοδο και τον ακραίο πλούτο της ως αποτέλεσμα των άφθονων πόρων σε χρυσό και ορυκτά πριν εξαφανιστεί ξαφνικά από τον παγκόσμιο χάρτη.


Η πόλη δημιουργήθηκε σε ένα νησί κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού Ωκεανού ή της Μεσογείου, ως αποτέλεσμα του γάμου του θεού της θάλασσας στην ελληνική μυθολογία, «Ποσειδώνα», με την «Κλητώ», την κόρη μιας οικογένειας κατοίκων της περιοχής. 

Αυτός ο γάμος οδήγησε σε έναν δίκαιο απόγονο παιδιών που κυβέρνησαν δίκαια και έκαναν την εξουσία να διέπεται από χρηστά ήθη μέχρι που έγινε αυταρχική. 

Μια νέα γενιά ηγεμόνων της πόλης παρέκκλινε από το  χρηστό μονοπάτι και παρασύρθηκε προς την καταπίεση, την επέκταση και την κατοχή και έπεσε μια κατάρα σε αυτούς.


Ο Πλάτων έδωσε λεπτομέρειες για το σχήμα της πόλης και για το πώς ήταν ένα μεγάλο νησί αποτελούμενο από μικρότερα νησιά που συνδέονται με σήραγγες και κοιλάδες, και η ζωή εκεί οδηγούνταν από μια ομάδα ειδικευμένων μηχανικών.

 Επίσης, διακρίθηκε από τα υπέροχα κτίρια και μοναδικά σχέδια ναών που έπαιρναν σχήμα κύκλων, καθώς και πεδιάδες που έπαιρναν τη μορφή ορθογωνίων και συνδέονταν με εξελιγμένα αρδευτικά δίκτυα.


Ο διάσημος φιλόσοφος δήλωσε ότι βασίστηκε σε όσα του είπε ο παππούς του, ότι όταν επισκέφτηκε την Αίγυπτο, συνάντησε εκεί έναν από τους ιερείς που του μίλησε για την πόλη αυτή λεπτομερώς και του έδωσε ένα χειρόγραφο που περιείχε όλα όσα σχετίζονται με αυτήν.

Ερευνητές στην Αιγυπτιολογία επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας αρχαίοι πάπυροι που μιλάνε για αυτή την πόλη και για το πώς ο Φαραώ διέταξε εξερευνητικά ταξίδια για να αποκαλύψει την αλήθεια της, συμπεριλαμβανομένου ενός παπύρου που ονομάζεται «Πάπυρος Maris», ο οποίος έχει μήκος 45 μέτρα και διατηρείται στο Βρετανικό Μουσείο.



Με βάση δορυφορικές εικόνες και τεχνικές υποβρύχιας έρευνας, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η «Ατλαντίδα» μπορεί να ήταν μέρος της νότιας ακτής της Ισπανίας, όπου βρέθηκαν ερείπια και ερείπια παρόμοια με αυτά που αναφέρονται στο μυθιστόρημα του Πλάτωνα.


Από το 2000, πραγματοποιήθηκαν εξερευνητικές αποστολές από ερευνητές και επιστήμονες που απέδειξαν την ύπαρξη «θερμικών πεδίων» στον Ατλαντικό Ωκεανό, συγκεκριμένα 20 χλμ. από την κορυφογραμμή, γεγονός που καθιστά πιθανό μια πόλη να έχει βυθιστεί σε αυτή την τοποθεσία, όπου η η θερμοκρασία και η οξύτητα διαφέρουν σημαντικά από το υπόλοιπο θαλάσσιο περιβάλλον. Πραγματικά, ακατανόητο.

Ένας διακεκριμένος Γερμανός ερευνητής, ο Michael Hübner, πιστεύει ότι η πόλη βρισκόταν στα σημερινά σύνορα του Μαρόκου, κοντά στο Μαρακές, με βάση την εξέταση αρχαίων κειμένων και αρχαιοτήτων.

Υπάρχουν εκείνοι που συνδέουν την πόλη με το «Τρίγωνο των Βερμούδων», το οποίο βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ του Πουέρτο Ρίκο και των Βρετανικών Νήσων Βερμούδων και της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών από την πολιτεία της Φλόριντα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τους λόγους εξαφάνισης της πόλης, αλλά η πιο πιθανή είναι ότι καταποντίστηκε ως αποτέλεσμα καταστροφικής πλημμύρας, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που επιβεβαιώνουν ότι εκτέθηκε σε ηφαίστειο που την κατέστρεψε,.

 Η πιο δημοφιλής μυθική ερμηνεία υποστηρίζει ότι η εξαφάνισή του ήρθε ως τιμωρία από τον κύριο θεό «Δία» εναντίον του «Ποσειδώνα» επειδή παντρεύτηκε έναν από τους ανθρώπους, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

erem news

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: