14.2.12

Ο Άγιος Βαλεντίνος βρήκε μια θέση στο Ιράν…



Φεβρουάριος 14, 2012 (video)

Τεχεράνη.

Το Ιράν μπορεί να απορρίπτει τις δυτικές επιρροές, αλλά η παρουσία της  γιορτής  του Αγίου Βαλεντίνου ολοένα και αυξάνει και αυτό, χάριν των ρομαντικών μυαλών των νέων, ιδίως,  των υψηλότερων κοινωνικών τάξεων της ιρανικής κοινωνίας.


Αν και οι μουφτήδες και οι πολιτικοί έχουν πάρει την απόφαση να αγωνιστούν σκληρά εναντίον της εισαγωγής στη χώρα, του λεγόμενου «παρακμιακού» πολιτισμού, αφού οι καθολικοί χριστιανοί στη χώρα – όσοι ελάχιστοι απέμειναν- συνεχίζουν να γιορτάζουν την ημέρα αυτή των ερωτευμένων.

Ένας σοβαρός λόγος για την επέκταση της γιορτής αυτής στο Ιράν, είναι ότι το 60% του πληθυσμού  των 75 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κάτω των 30 ετών. Το ένα τρίτο του Ιράν είναι ηλικίας από 15 έως 30 ετών.

Πολύ νέοι άνδρες, επίσης, δεν είναι νυμφευμένοι και οι σκληροί νόμοι που εφαρμόζονται στη χώρα απαγορεύουν τους μεικτούς συλλόγους και τα  μεικτά κλάμπ (ανδροκρατία). Έτσι, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει γίνει μια καλή ευκαιρία για φλερτ.

Ωστόσο,  και η αύξηση των πωλήσεων των δώρων και του λουλουδιών είναι καλοδεχούμενη από τους εμπόρους.

Αρκετοί καταστηματάρχες στην Τεχεράνη, δήλωσαν σε δημοσιογράφους του πρακτορείου AFP, ότι  τα λουλούδια, οι αισθηματικές κάρτες με την αγγλική λέξη «Love», οι σοκολάτες, τα αρώματα, ακόμη και τα αρκουδάκια γίνονται περιζήτητα τα τελευταία χρόνια αυτήν την ημέρα.

Μάλιστα, ιδιοκτήτης ιταλικού εστιατορίου που απέφυγε να αναφέρει το όνομά του, δήλωσε ότι  τα καθίσματα του μαγαζιού του θα γεμίσουν με τον εορτασμό των ζευγαριών.

Η 24χρονη Ελμίρα, που είναι αρχιτέκτονας, και θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη ρομαντική γιορτή είναι νέοι από τη μεσαία και την ανώτερη τάξη του Ισλαμικού Ιράν.




--


Δεν υπάρχουν σχόλια: