Έκθεση «Μύθος και Νόμισμα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αθήνα.
Κάθε βιτρίνα και ένας θεός! Με το γενεαλογικό του δέντρο, τη μορφή του σε αγαλματίδιο, τα σύμβολα της εξουσίας του και τις απεικονίσεις του στα νομίσματα των πόλεων. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η έκθεση «Μύθος και Νόμισμα. Η εικονογράφηση του μύθου» μπορεί να αφορά το νόμισμα στην αρχαιότητα, ξετυλίγεται όμως σαν μία αφήγηση της ιστορίας των ολύμπιων θεών και της επίδρασής τους ακόμη και στα οικονομικά των πόλεων. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 15 Απριλίου και είναι διπλή, αφού εκτός από το Εθνικό παρουσιάζεται και στο Νομισματικό Μουσείο με διαφορετική προσέγγιση, συγκεκριμένα τη «Χρήση του μύθου».
Κοινή συνισταμένη αποτελεί η μεγάλη νομισματική συλλογή της Alpha Bank, τεμάχια της οποίας περιλαμβάνονται και στις δύο εκθέσεις. Οπως αναφέρθηκε εξάλλου στη συνέντευξη τύπου από τον διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Νίκο Καλτσά κοινός είναι και ο στόχος, δηλαδή ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική μυθολογία και τη νομισματοκοπία της αρχαιότητας προκειμένου να παρουσιαστεί η απεικόνιση, η διαχείριση και η χρήση του μύθου στις όψεις των νομισμάτων από τον 7ο αιώνα π. Χ.
Περισσότερα από 10.000 τεμάχια περιλαμβάνει άλλωστε η συλλογή της Alpha Bank, (κατά κύριο λόγο αρχαία ελληνικά που χρονολογούνται από τον 7ο π. Χ. αιώνα ως και τον 3ο μ. Χ. αλλά και ρωμαϊκά καθώς και βυζαντινά κ. α.), που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες διεθνώς. «Είναι ελάχιστα τα νομίσματα που λείπουν από την συλλογή,όπως για παράδειγμα ένα χρυσό αθηναϊκό νόμισμα των Κλασικών χρόνων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Ιωάννης Κωστόπουλος.
Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού τα 261 νομίσματα της συλλογής της Alpha Bank. Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης 71 νομίσματα από το Νομισματικό Μουσείο και 79 αρχαία έργα επιλεγμένα από τις συλλογές του Εθνικού (γλυπτά, αγγεία και μετάλλινα έργα). Εδώ οι πρωταγωνιστές των ελληνικών μύθων, το δωδεκάθεο και τα διάφορα μυθικά όντα της αρχαιότητας, ο ημίθεος Ηρακλής ακόμη και δευτερεύουσες θεότητες, όπως και ήρωες διαμορφώνουν τις πέντε ενότητες της έκθεσης. Με τον τρόπο αυτό προβάλλονται τα μυθολογικά θέματα που απεικονίσθηκαν στις όψεις των νομισμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.
Στο Νομισματικό Μουσείο αντίστοιχα παρουσιάζονται 135 νομίσματα, 22 μετάλλια και 15 χαρτονομίσματα από τις συλλογές του, 15 νομίσματα της Συλλογής Alpha Bank, 14 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και 2 έργα της Εθνικής Πινακοθήκης. Η χρήση και η προβολή του μύθου, που ως έκφραση της επίσημης ιδεολογίας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα νομίσματα, αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τη δημόσια αρχή είναι το θέμα αυτής της έκθεσης που αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες γύρω από τη φύση και το μύθο, τους ιδρυτικούς μύθους των πόλεων, την πολιούχο θεότητα, τη μυθολογία του Αλεξάνδρου, την ταύτιση των ηγεμόνων με θεούς και ήρωες κ. α.
Σε ξεχωριστές ενότητες προσεγγίζεται η αναβίωση μυθολογικών εικονογραφικών θεμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κατά τους νεότερους χρόνους, με στόχο είτε για να προβληθεί το ένδοξο παρελθόν είτε για να περιγραφεί η σύγχρονη πραγματικότητα περιβεβλημένη με το μανδύα του μύθου. Την επιστημονική επιμέλεια έχει η Δρ Δέσποινα Ευγενίδου. Η έκθεση και στα δύο μουσεία θα διαρκέσει ως τις 27 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου