19.4.11

Ανακαλύφθηκε τεράστια αρχαία σήραγγα στο Μεξικό


Απρίλιος 19, 2011.

Μεξικανοί αρχαιολόγοι εργάζονται στη διάνοιξη μια σήραγγας, 2000 ετών, στην άκρη της Πόλης του Μεξικού, αναζητώντας τα ίχνη ενός από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς της περιοχής.
 
Πριν από μερικά χρόνια, οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή της Teotihuakan,  40 χιλιόμετρα από την πόλη του Μεξικού, προξένησαν καθιζήσεις στο έδαφος οι οποίες έφεραν στο φως μια  τεράστια σήραγγα.

Το γεγονός αυτό προξένησε μεγάλη εντύπωση, όχι μόνον στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στην επιστημονική κοινότητα.

Έξι χρόνια αργότερα, μια ομάδα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, ξεκίνησε ανασκαφές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του AFP.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για αρχαία πόλη  που εγκαταλείφθηκε τον έβδομο αιώνα εξαιτίας οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Μέχρι σήμερα, έχει ανασκαφεί περίπου το 5% της παλαιάς πόλης της Teotihuakan, προβλέπεται, μάλιστα ότι  η συνολική έρευνα για την πόλη των 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα κρατήσει πάνω από 100 χρόνια.

Ο αρχαιολόγος Σέρτζιο Γκόμες,  υποστηρίζει  ότι η  σήραγγα της Teotihuakan αποτελούσε έναν υπόγειο κόσμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η σήραγγα οδηγεί σε τρεις μεγάλες αίθουσες που θα μπορούσαν να περιέχουν τα λείψανα των ηγεμόνων της αρχαίας πόλης και υπάρχει ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των τάφων τους, ώστε να εξαχθούν οι γενικότερες πεποιθήσεις τους για τη ζωή και το θάνατο αλλά και του επιπέδου του πολιτισμού τους.

Δεν έχει βρεθεί, ακόμη, βασιλικός τάφος στην περιοχής της Teotihuakan, η οποία φαίνεται να εγκαταλείφθηκε πριν έρθουν οι Αζτέκοι στη χώρα.
 «Είμαστε εντυπωσιασμένοι. Δουλεύουμε για να κατανοήσουμε τις, τυχόν, επιπτώσεις που είχε η σήραγγα αυτή στις ‘μεσοαμερικανικές’ θρησκείες», δήλωσε ο Γκόμες, «οι ανασκαφές της Teotihuakan αναδεικνύουν έναν από τους πιο σημαίνοντες πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής», συμπλήρωσε ο μεξικανός αρχαιολόγος.

Τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την είσοδο της σήραγγας, σε βάθος 12 μέτρων, όπου ήταν δια μέσου ενός ναού αφιερωμένου στον Kecakoatl,  που είχε έμβλημα ένα όφη.
Σήμερα, περίπου 300 αρχαιολόγοι, βιολόγοι και αρχιτέκτονες εργάζονται στην ανασκαφή και στην διαφύλαξη της εισόδου της σήραγγας που έχει μέτωπο προς την πυραμίδα του Ήλιου και της Σελήνης.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κατά το  δεύτερο και τρίτο αιώνα π.Χ. τοποθετήθηκαν  μεγάλοι λίθοι, στην είσοδο του Ναού, για να εμποδίσουν τους περίεργους της εποχής να εισέλθουν στην αρχαία σήραγγα.
Μέχρι στιγμής, βρέθηκαν περίπου 60 χιλιάδες μικρά θραύσματα από νεφρίτη, οστά, κεραμικά και τμήματα ενδυμάτων που φορούσε η άρχουσα τάξη της εποχής.

Οι ερευνητές εισήλθαν για πρώτη φορά στη σήραγγα τον περασμένο Νοέμβριο και  κατάφεραν να προχωρήσουν περί τα 120 μέτρα. Όπως δήλωσαν,  η πλήρης  διάβαση της σήραγγας θα ολοκληρωθεί, τουλάχιστον,  σε μια πενταετία και κατόπιν θα αρχίσει η επιστημονική εξερεύνησή της.
--




Δεν υπάρχουν σχόλια: