26.4.11

Μπερδεμένη κοσμική έκρηξη


Απρίλιος 26, 2011.

Η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA) εξετάζει προσεκτικά τις επιπτώσεις της ασυνήθιστης κοσμικής έκρηξης, 3,8 δισεκατομμυρίων έτη φωτός από τη Γη, η οποία συνεχίζει να μεταδίδει ακτινοβολία υψηλής ενέργειας πολύ περισσότερη από την αναμενόμενη ποσότητα.


Επιστήμονες της NASA, λένε, ότι πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο επειδή η λάμψη των ακτίνων Χ, οι οποίες δηλώνουν συνήθως την καταστροφή ενός άστρου μεγάλης μάζας, διήρκησε επί αρκετές ημέρες αντί για ώρες.

Αυτό που μπερδεύει τους επιστήμονες είναι ότι αντί βαθμηδόν να αδυνατίσει  η ακτινοβολία, αυτή μεγεθύνθηκε, περισσότερο από πέντε φορές από την αρχική, η οποία εμφανίστηκε στις 3 Απριλίου.

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η δύναμη του φωτός και η μεταβολή των ακτίνων Χ είναι από τις μεγαλύτερες εντάσεις που παρατηρήθηκαν ποτέ.

Η Υπηρεσία του Διαστήματος δήλωσε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται από το τηλεσκόπια Hubble, το οποίο έχει προσηλωθεί στο τόπο της έκρηξης για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν αλλαγές στη βάση του πυρήνα του μακρινού γαλαξία.

Δεν απουσιάζουν  και οι εικασίες των αστρονόμων ότι οι συνεχείς εκπομπές των ακτίνων Χ, οφείλονται  στις ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις της υπερμέγεθης μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία.

Τέτοιες μαύρες τρύπες, με μάζα ένα εκατομμύριο φορές περισσότερη από αυτήν του ήλιου, μπορεί να βρεθεί στο κέντρο των περισσότερων γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου του Γαλαξία μας.

Για να δείτε την εικόνα της δραστηριότητας, επισκεφθείτε το link:Да го видите имиџот на настанот, појдете на: http://www.nasa.gov/images/content/533746main_grb110328a.jpghttp://www.nasa.gov/images/content/533746main_grb110328a.jpg


--

Δεν υπάρχουν σχόλια: