9.5.11

Νεολιθικά ίχνη στα βράχια

Το κεντρικό κτίριο στον αρχαία Ζώμινθο
Το κεντρικό κτίριο στον αρχαία Ζώμινθο



Εντυπωσιακές βραχογραφίες εντοπίστηκαν στον οικισμό Στρόφιλα, ενώ αρχαίο χρηματοκιβώτιο βρέθηκε στη Θουρία Μεσσηνίας κατά την περσινή χρονιά από την Αρχαιολογική Εταιρεία

Ο Στρόφιλας είναι μια πονεμένη ιστορία, αφού κάτω από τον αρχαιότατο οικισμό λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια παράνομη χωματερή. Ισως, μάλιστα, η αρχαιολογική υπηρεσία να έχει βαρεθεί τις συνεχείς διαμαρτυρίες. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συζητήθηκε η συνέχιση της ανασκαφής και ουδεμία αναφορά της τραγικής κατάστασης ακούστηκε - τα σκουπίδια πλέον πέφτουν στη θάλασσα.


Σε «ιδιότυπο κτίριο» βρέθηκε αρχαίο χρηματοκιβώτιο, θησαυρός όπως ονομαζόταν, στη Θουρία Μεσσηνίας
Σε «ιδιότυπο κτίριο» βρέθηκε αρχαίο χρηματοκιβώτιο, θησαυρός όπως ονομαζόταν, στη Θουρία Μεσσηνίας
Ο γενικός γραμματέας και ακαδημαϊκός κ. Βασίλειος Πετράκος αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα ευρήματα του Στρόφιλα, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Σημείωσε πως κατά την ανασκαφέα, η γνωστή και από προηγούμενα χρόνια ύπαρξη τόσων βραχογραφημάτων με πλοία, σημαίνει «οργάνωση στον κόσμο των ναυτικών που θα είχε σχέση με τις κατηγορίες των πλοίων ή με τον ιδιοκτήτη τους». Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα και στη Θουρία της Δυτικής Μεσσηνίας. Η Ξένη Αραπογιάννη εντόπισε «κάπως ιδιότυπο κτίριο», χρονολογούμενο στον 4ο-3ο αι. π.Χ.
Στη θέση που είχε κατά την αρχαιότητα βρέθηκε αρχαίο χρηματοκιβώτιο, θησαυρός όπως ονομαζόταν. Στο χείλος κοιλότητας «σχηματιζόταν υποδοχή για την τοποθέτηση μεταλλικού καλύμματος, το οποίο ίσως έφερε σχισμή για τα νομίσματα».
Στην αρχαία Μεσσήνη, που έλαβε μόλις ένα βραβείο Europa Nostra για τις εργασίες που γίνονται εκεί από τον Πέτρο Θέμελη, έγιναν κατά κύριο λόγο αναστηλώσεις.
Τάφρος
Στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας, στους αρχαίους Φιλίππους της Μακεδονίας, η Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη βρήκε λείψανα φούρνου με τετραποδικό αγγείο και μια τάφρο που «φυσικά θα είχε γίνει ως εμπόδιο των αγρίων ζώων».
Εντοπίστηκαν ακόμη λάκκοι αποθήκευσης δημητριακών, μεγάλη ποσότητα από σπόρους ρόβης, λίθινα και οστέινα εργαλεία, μηλόπετρες, σιτάρι, σταφύλια και βελανίδια.
Η περσινή ήταν η τελευταία ανασκαφική περίοδος για τον Γιάννη Σακελλαράκη, που «έφυγε» τον Οκτώβριο.
Παρά την κακή κατάσταση υγείας, ήταν παρών στις ανασκαφές στη Ζώμινθο, όπου βρέθηκαν κατάλοιπα κτιρίων και άφθονη κεραμική. Στο Ιδαίο Αντρο, κάτω από το λεγόμενο άδυτο, «βρέθηκαν πολλά μικρά θραύσματα χάλκινων αγγείων, χρυσά και χάλκινα ελάσματα, ελεφάντινα και πολλά όστρακα αγγείων διαφόρων περιόδων».
ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
«Η δυσμενέστερη όλων από όσες ζήσαμε μετά τον πόλεμο» ήταν η περσινή χρονιά για την Αρχαιολογική Εταιρεία, τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Πετράκος. Η Εταιρεία «δέχτηκε μεγάλο οικονομικό πλήγμα, που είχε άμεσες κακές συνέπειες για το επιστημονικό της έργο. Στα χαμένα χρόνια της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να προσθέσουμε και τα χρόνια της χαμένης προόδου στην αρχαιολογία», είπε.
Η ενίσχυση από την Εθνική Τράπεζα (για τη βιβλιοθήκη) και το Ιδρυμα Ωνάση μνημονεύτηκαν ξεχωριστά από τον ομιλητή. Τέλος, αρκετές ήταν οι αιχμές για τον εορτασμό από την επέτειο της μάχης του Μαραθώνα, στην οποία η Αρχαιολογική Εταιρεία δεν έλαβε μέρος λόγω των όσων έχουν προηγηθεί με την κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου. «Στην Ελλάδα σε ζητήματα αρχών και ιδεολογιών ισχύει ο νόμος της ηθικής σχετικοκρατίας», τόνισε.
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Πετράκος στην έκδοση με το βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά «Πόλεις και μνημεία στην Ελλάδα του Οθωνος», που ήταν ανάμεσα σε όσα εξέδωσε πέρυσι η Αρχαιολογική Εταιρεία. Ο κ. Παπαγεωργίου-Βενετάς «υπομνημάτισε πλούσια» κείμενο του Στάουφερτ με τίτλο «Η ίδρυση της Αθήνας και η κατάσταση της αρχιτεκτονικής σήμερα στην Ελλάδα».


Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: