9.5.11

Ήταν χορτοφάγος ο «πρόγονος» του ανθρώπου;

Ο ...πρόγονός μας


Μάιος 9, 2011.

Μια νέα έρευνα βγήκε στο φως της δημοσιότητας και ειδικότερα για τον λεγόμενο πρόγονο του ανθρώπου, του γένους του Paranthropus (Ελληνική ονομασία από τη σύνθετη λέξη ‘παρά’=πλησίον και ‘άνθρωπος’), ο οποίος είχε ισχυρά σαγόνια και μεγάλα δόντια και οι σύγχρονοι επιστήμονες τον είχαν αποκαλέσει ‘Καρυοθραύστη’.


Μια ομάδα επιστημόνων από τη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, προέβη σε ανάλυση του σμάλτου των δοντιών του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρόγονος μας είχε ένα απλό μενού: μόνον χόρτα, έτσι η εκλαϊκευμένη ονομασία ‘Καρυοθραύστης’, μάλλον είναι εσφαλμένη.
...και η ...μασέλα του
Τελευταία, αν και γίνονται πολλές ‘μάχες’ για την τροφή των αρχανθρώπων, στις οποίες άλλοι διατείνονται ότι ήταν παμφάγοι, άλλοι σαρκοφάγοι και άλλοι χορτοφάγοι, έρχονται τώρα οι αμερικανοί επιστήμονες να υποστηρίξουν, τουλάχιστον, για το είδος που αναφέρθηκε ότι ήταν χορτοφαγικό.
«Πιθανώς έτρωγε γρασίδι και σίγουρα όχι ξηρούς καρπούς», είπε ο γεωχημικός Selin Tur, του Πανεπιστημίου της Γιούτα, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών’».
Με βάση την εξέταση  του κρανίου του «Paranthropus  boiseia», το οποίο βρέθηκε στην Τανζανία το 1959, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι «πρόγονοι του ανθρώπου» είχαν γομφίους τρεις φορές μεγαλύτερους από αυτούς του σύγχρονου ανθρώπου, και αυτό το είδος έχει επιζήσει στα …σκυλιά.
Βοσκούσαν χόρτα και κατά πάσα πιθανότητα μοιράζονταν το ίδιο λιβάδι με τους προγόνους της ζέβρας και του ιπποπόταμου, ισχυρίζονται οι αμερικανοί επιστήμονες.
Όταν βρέθηκε το κρανίο του «Paranthropus  boiseia», εκείνοι την εποχή οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι οι Νεάντερνταλ που έζησαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια χρόνια έως και 2,3 εκατομμύρια χρόνια πριν, έτρωγαν ξηρούς καρπούς και αυτοί,, επίσης, ήταν γνωστοί ως ‘Καρυοθραύστες’.
Ωστόσο,  η εξέταση του σμάλτου των δοντιών σε 22 ‘Καρυοθραύστες’ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έτρωγαν μόνον χόρτα αλλά φύλλα, ξηρούς καρπούς και φρούτα.
--



Δεν υπάρχουν σχόλια: