19.5.11

Στο Έβερεστ ανακαλύφθηκαν απολιθώματα θαλάσσιων ζώων


Μάιος 2011.
Μια ομάδα Δανών επιστημόνων ανακάλυψε στο όρος Έβερεστ πολλά απολιθώματα θαλάσσιων ζώων που έζησαν πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια, όπως δημοσιεύθηκε σήμερα από το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.


Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής  τον David Harper, του Δανικού Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, εντόπισε σε ύψος 4.000 μέτρων πολλά απολιθώματα βραγχύποδων, ενός είδους πρωτόγονου καρκινοειδούς, κεφαλόποδα και άλλα είδη.

«Τα ζώα αυτά ζούσαν στην παλαιοζωική περίοδο, η οποία σύμφωνα με τελευταία έρευνα διήρκεσε μεταξύ 488 και 440 εκατομμυρίων χρόνων», είπε ο Χάρπερ.

Η παλαιοζωική περίοδος είναι  η δεύτερη γεωλογική περίοδος της γης που διήρκεσε μεταξύ 542 και 251 εκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι χωρισμένη σε διάφορες περιόδους.

Ο Χάρπερ έκανε γνωστή την ανακάλυψη της ομάδας του στην αρχή της εβδομάδας, στο 11ο  Διεθνές Συμπόσιο, που διοργανώθηκε από το τμήμα παλαιοντολογίας  του πανεπιστημίου του Alcalá de Henares.

Το συμπόσιο υποστηρίχθηκε από το ισπανικό Υπουργείο  Επιστήμης και Καινοτομίας Μεταλλείων και Γεωλογίας και στο οποίο συμμετείχαν γεωλόγοι και παλαιοντολόγοι από 20 χώρες.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: