28.5.11

Εντοπίστηκε ωκεανός μάγματος στην Ιώ, του Δία

Ενεργό ηφαίστειο της Ιούς


Μάιος 28, 2011.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν σε εικοσιτετράωρη βάση την τροχιά του διαστημικού σκάφους Galileo, εντόπισαν έναν τεράστιο ωκεανό μάγματος κάτω από το ενεργό ηφαίστειο της Ιούς, που είναι δορυφόρος του Δία.


Ο ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων μάγματος σε βάθος 30 έως 50 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου αυτού, επιβεβαιώνουν τη θεωρία  των ηφαιστειογενών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

«Τώρα, επιτέλους, έχουμε ένα απτό παράδειγμα της προέλευσης του μάγματος και της εξήγησης της μυστηριώδους συμπεριφοράς του μαγνητικού πεδίου της Ιούς», δήλωσε ο Κρις  Κιουράνα, συγγραφέας σχετικής μελέτης.

Η Ιώ  παράγει μέχρι και 100 φορές περισσότερη λάβα από όλα τα ενεργά ηφαίστεια της Γης και πρόσφατα ανακαλύφθηκε ο ωκεανός του μάγματος, που βοηθά τους επιστήμονες αν εξηγήσουν τις δράσεις του δορυφόρου του Δία.

Επί δισεκατομμύρια χρόνια, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, η Γη αλλά και η Σελήνη είχαν παρόμοιο ωκεανό μάγματος τη στιγμή της γέννησής τους και επί εκατομμύρια χρόνια  έγινε η εκτόνωσή τους, μέχρι να φθάσουμε στη σημερινή μορφή.

--
Μάγμα: Μείγμα λιωμένης ύλης που βρίσκεται κάτω από τις επιφάνεια της Γης καθώς κα σε άλλους πλανήτες.
Οι εκρήξεις του μάγματος γίνονται ορατές στις εκρήξεις ηφαιστείων με την  εκροή λάβας και ηφαιστειακής στάχτης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: