26.6.11

Συνεδρίασε στην Καμπέρα το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο



Μέλη του Συμβουλίου με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τόνι Άμποτ
24 Jun 2011

Εκπρόσωποι του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου (ΑΕΣ) από τη Μελβούρνη, Καμπέρα, Πέρθη, Βρισβάνη και Σίδνεϊ συναντήθηκαν στην αυστραλιανή πρωτεύουσα για να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο προώθησης των ελληνικών εθνικών θεμάτων.


Κατά την εναρκτήρια ημέρα του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι επισκέφτηκαν το Αυστραλιανό Ελληνικό Μνημείο στην Λεωφόρο ANZAC, όπου κατέθεσαν στεφάνια και πραγματοποίησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για τον Ελληνισμό.
 Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο, ιδίως τα διάφορα εκθέματα σχετικά με τη Λήμνο και την Καλλίπολη το 1915, την Ελληνική Εκστρατεία του 1940-1941, τις ειρηνευτικές δυνάμεις στην Κύπρο και πολλά άλλα. Χτισμένο σε μορφή ελληνικού σταυρού τη δεκαετία του 1920, το Πολεμικό Μουσείο έχει πολλές αναφορές στον ελληνισμό μέσα και γύρω του.
 Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι ένας σχολικός χάρτης της Ελλάδας και της Κύπρου του 1938 που εκτίθεται στον χώρο Ειδικών Εκθέσεων. Ένας δάσκαλος στην περιοχή της Έδεσσας της Δυτικής Μακεδονίας το έδωσε στον Captain Bruce Brock (2/2 Τάγμα του Αυστραλιανού Στρατού). Αυτός τον χρησιμοποίησε για να αποφύγει τα ναζιστικά στρατεύματα, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1941.
 Επίσης, υπάρχουν και τα σχόλια του Αυστραλού που δείχνουν τη διαδρομή που έκανε μέσω νότιας Μακεδονίας και Θεσσαλίας στην Εύβοια, και στη συνέχεια στα νησιά του Αιγαίου και στην ουδέτερη Ανατολία.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
Κατά τη διάρκεια των επίσημων συζητήσεων στην Ελληνική Λέσχη Καμπέρας, την Κυριακή, 19 Ιουνίου, οι κ.κ. Αλέξιος Χριστόπουλος, πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, και Ιωάννης Ιακώβου, ύπατος αρμοστής της Δημοκρατίας της Κύπρου, απηύθυναν χαιρετισμούς στους αντιπροσώπους. Ευχαριστώντας, το ΑΕΣ για τις εργασίες του για την προώθηση των εθνικών θεμάτων, οι δύο διπλωματικοί αντιπρόσωποι υπενθύμισαν στους εκπροσώπους την ανάγκη για ενωμένες και συντονισμένες προσπάθειες σε αυτή την κρίσιμη καμπή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. «Πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες» ο Έλληνας πρέσβης τόνισε.: «Η πολιτική και η δημοκρατία έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη συζήτηση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, στο τέλος της συζήτησης, να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την δράση».
Οι επίσημες διαδικασίες έκλεισαν με όλες τις περιοχές να συγχαίρουν την Δυτική Αυστραλία, η οποία ανέλαβε το ρόλο του Εθνικού Συντονιστή για το επόμενο έτος.
 Επίσης, εγκρίθηκαν  ευχαριστήρια ψηφίσματα προς την κ. Παναγιώτα Δρίβα και τον κ. Παναγιώτη Ιασωνίδη (ΑΕΣ Βικτώριας) για τις προσπάθειές τους ως εθνικοί συντονιστές το 2010-11.
Την τρίτη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου, μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με 45 βουλευτές και γερουσιαστές όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς και με ανεξάρτητους, όπου συζήτησαν θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον αυστραλιώτη ελληνισμό.
Οι εκπρόσωποι του ΑΕΣ προώθησαν τα ακόλουθα θέματα:
* Καθιέρωση του «Ελληνικού Αστέρα» (ένα αυστραλιανό παράσημο για τους ANZACs που υπηρέτησαν στην Ελληνική Εκστρατεία του 1940-1941).



Δεν υπάρχουν σχόλια: