2.7.11

Ανθρωπολόγοι: Μικραίνει το σώμα και ο εγκέφαλος του ανθρώπου



Ιούλιος 2011.

Η αστικοποίηση και η κακή διατροφή επιδεινώνουν  την υγεία του ανθρώπου

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ υποστηρίζουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι δέκα τοις εκατό πιο κοντοί και αδύναμοι από τους προγόνους τους, αλλά είναι περισσότερο ευφυείς.


Τα επιτεύγματα της σύγχρονης πραγματικότητας ακολουθεί  ο μέσος νους  του ανθρώπου με αποτέλεσμα εγκέφαλος του να είναι περισσότερο ανεπτυγμένος και οι άνθρωποι του σήμερα να είναι  αρκετά προηγμένοι, νοητικά,  από τους προγόνους τους.

Αλλά αν πάρουμε τα πράγματα με φυσικούς όρους, οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο κοντοί και  συνάμα παρατηρείται μείωση του όγκου του εγκεφάλου τους.

Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ υποστηρίζουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι τουλάχιστον κατά 10% πιο κοντοί και αδύνατοι από τους προγόνους τους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνταν με το κυνήγι. Εκτός από τη μείωση των  διαστάσεων του σώματος, παρατηρείται και μείωση του εγκεφαλικού όγκου τους.

Και αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας.

Η διαδικασία της ‘μείωσης’ ξεκίνησε πριν από 10.000 χρόνια. Οι ειδικοί κατηγορούν τη γεωργία, την αστικοποίηση και την κακή διατροφή, στοιχεία τα οποία βλάπτουν την υγεία και οδηγούν το σώμα του ανθρώπου σε μαρασμό.

Τα συμπεράσματα αυτά βγήκαν από έρευνα η οποία έγινε βάσει ανθρωπίνων οστών που βρέθηκαν στην Αφρική, στην Ευρώπη και την Ασία.

Τα αρχαιότερα υπολείμματα  ανθρώπων που βρέθηκαν στην Αιθιοπία και χρονολογούνται  πριν περίπου 200.000 χρόνια αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι ήταν μεγαλόσωμοι και μυώδεις.

Αυτή τουλάχιστον είναι  και η άποψη της Δρ Marta Lahr, ειδικού στην ανθρώπινη εξέλιξη, εξετάζοντας απολιθώματα που βρέθηκαν σε σπηλιές στο Ισραήλ και τα οποία χρονολογούνται από 100 χιλιάδες έως 120.000 έτη.

Και από αυτά συμπεραίνεται ότι  οι άνθρωποι της εποχής ήταν υψηλοί και μυώδεις και είχαν βάρος περί τα 80 η 85 κιλά σε σύγκριση με τους σημερινούς ανθρώπους που κατά μέσο όρο είναι από 70 έως 80 κιλά.

Η μεγάλη αλλαγή στο ανθρώπινο σώμα επήλθε κατά την εποχή στην οποία ο άνθρωπος έπαψε να είναι κυνηγός και άρχισε να ασχολείται με την γεωργία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να  αλλάξει το διαιτολόγιο του και να αρχίσει να καταναλώνει τρόφιμα τα οποία σταμάτησαν ή στάθηκαν εμπόδιο στην συνέχιση της σωματικής ανάπτυξής του.

Παρά όμως τη συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου του, ο άνθρωπος δεν έγινε λιγότερο ευφυής, λόγω του ότι έμαθε να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα κύτταρα του εγκεφάλου του, ώστε σήμερα να λέμε ότι  χρησιμοποιεί το μυαλό του αποτελεσματικότερα  από την εποχή των προγόνων του.
--

Πηγή: Daily Mail




Δεν υπάρχουν σχόλια: