ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
«Κρατηθείτε γιατί βυθιζόμαστε πάνω σε ένα αρχαίο σκάφος». Το μικρό πλεούμενο θα κλυδωνίζεται στα μανιασμένα κύματα, ο αέρας θα λυσσομανά και θα δέρνει τα πρόσωπα των επισκεπτών του νέου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Η βιωματική αυτή εμπειρία δεν θα είναι η μοναδική που θα ζήσουν όσοι θα περιηγηθούν σε λίγα χρόνια το μουσείο στο ΣΙΛΟ της Πειραϊκής ακτής, το αφιερωμένο στη θάλασσα, βασικό στοιχείο του μύθου και της ιστορίας της χώρας μας.
«Το Μουσείο αυτό, όταν γίνει, θα είναι το πιο συναρπαστικό μουσείο της Ελλάδας», παρατήρησε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, μετά την παρουσίαση της μουσειολογικής προμελέτης του στο προχθεσινό Συμβούλιο Μουσείων, όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, μετά χειροκροτημάτων, παρακαλώ, κάτι που δεν συνηθίζεται.
Οντως, η εικόνα που παρουσιάστηκε ήταν υπερπαραγωγής. Στα 13.100 τ.μ. του βιομηχανικού αυτού κτηρίου του Πειραιά θα προβληθούν, εκτός από 2.000 ευρήματα των τελευταίων 35 χρόνων της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων (γλυπτά, αμφορείς, αρχιτεκτονικά μέλη, όπλα, εργαλεία, είδη ρουχισμού, καλλωπισμού, ξηροί καρποί, ψαρευτικά κ.ά.) βιντεοπροβολές, εικαστικές εγκαταστάσεις σύγχρονων καλλιτεχνών, ψηφιακά εκθέματα, ομοιώματα προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών σκαφών, τμήμα του πρωτότυπου σκαριού ενός βυζαντινού πλοίου του 12ου αιώνα που σήμερα είναι ακόμη βυθισμένο στο λιμάνι της Ρόδου, μέχρι το υλικό των ερευνών του Ζακ Ιβ Κουστό στις ελληνικές θάλασσες.
Το μουσείο αυτό φιλοδοξεί να γίνει δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός και στάση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. Για τους ταξιδιώτες αυτούς ειδικά, λόγω του περιορισμένου χρόνου παραμονής τους στον Πειραιά, θα υπάρχει μια σύντομη διαδρομή στα σημαντικότερα εκθέματα.
Η περιήγηση πάντως θα ξεκινάει από τις υδάτινες διαδρομές του Αιγαίου, την Αργοναυτική εκστρατεία και το ταξίδι επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Θα παρουσιάζει τους πρώτους Ελληνες θαλασσοπόρους και εξερευνητές που περιέπλεαν ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. από το Γιβραλτάρ και τη Βρετανία ώς την Ινδία. Πρόκειται για θαλασσοπόρους ξακουστούς, όπως οι: Σκύλαξ Καρυανδεύς (520 π.Χ.), Πυθέας Μασσαλιώτης (340-330 π.Χ.) Εύδοξος Κυζικός (115-110 π.Χ.), Ιππαλος, Κοσμάς Ινδικοπλεύστης κ.ά.
Αμέσως μετά, οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν το πρώτο βιωματικό ταξίδι τους σε μανιασμένες θάλασσες, και αμέσως μετά ένα άλλο ταξίδι στο βυθό από την Προϊστορία μέχρι σήμερα. Θα νιώσουν να καταβυθίζονται και να περιηγούνται με κινηματογραφικά μέσα σε ένα αρχαίο ναυάγιο. Εν τω μεταξύ, στις αίθουσες θα εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ένας θησαυρός με 110 χάλκινους πέλεκεις που βρέθηκαν στην παραλία της Μέσης Γλυφάδας στην Κομοτηνή, ευρήματα από τον οικισμό Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο, μία από τις παλιότερες βυθισμένες πόλεις στον κόσμο (2800 π.Χ.), από τη Μεθώνη Μεσσηνίας, από το Σαλάντι Αργολίδος, τον όρμο Νηές Παγασητικού κ.ά.
Προϊστορική κεραμική, γλυπτά, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, κοσμήματα και επιγραφές, όλο το φορτίο των βυθισμένων καραβιών της Μεσογείου θα είναι οι μάρτυρες των μεγάλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν σε αυτή τη λεκάνη (αιγυπτιακού, κυκλαδικού, φοινικικού, μινωϊκού, ελληνικού, ρωμαϊκού κ.ο.κ.). Τα αντικείμενα θα πλαισιώνονται και από λαϊκές αφηγήσεις ναυτικών ή ψαράδων, σχετικά με μύθους της θάλασσας.
Το πλούσιο αρχαιολογικό υλικό κατανέμεται σε έξι θεματικούς άξονες με 23 υποενότητες που θα «αφηγούνται» 63 αυτοτελείς ιστορίες. Ο χώρος του μουσείου θα σχεδιαστεί έτσι, ώστε να θυμίζει βυθό θάλασσας, θα δημιουργηθεί και ένας χώρος για παιχνίδια (ηλεκτρονικά ή δραστηριότητας) για μικρούς και μεγάλους.
Μια ξεχωριστή ενότητα θα αφορά την 80χρονη ιστορία του «ΣΙΛΟ» (1936-2010) όταν λειτουργούσε ως σιταποθήκη. Το έργο αυτό αποτελεί τμήμα του προγράμματος «Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά» που περιλαμβάνει άλλα δύο μουσεία: της Πόλης του Πειραιά και της Μετανάστευσης, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στα 60-70 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ) με ορίζοντα υλοποίησης μία δεκαετία.
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=295504
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου