13.8.11

Αυστραλία: Προσπάθεια επιβίωσης των γλωσσών των ιθαγενών




Αύγουστος 13, 2011.

Η Κρατική Βιβλιοθήκη της Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία έχει ξεκινήσει μια εξειδικευμένη έρευνα ‘αναζήτησης των χαμένων τοπικών  γλωσσών των ιθαγενών, με τη βοήθεια επιστολών και ημερολογίων των πρώτων Βρετανών εποίκων’, σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού Τύπου.


Εκτιμάται  ότι στην Αυστραλία κατά την άφιξη των πρώτων Βρετανών, στο λιμάνι του Σύδνεϋ, κατά το 1788, μιλιόντουσαν 250 τοπικές γλώσσες, οι περισσότερες των οποίων έχουν εξαφανιστεί.

Η Βιβλιοθήκη θα προσπαθήσει τώρα να βρει και να ανακτήσει κάποιες από αυτές τις χαμένες γλώσσες, δήλωσε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης  Noel Nelson.

«Στοιχεία αυτών των γλωσσών μπορούν να βρεθούν σε επιστολές και ημερολόγια των Βρετανών ναυτών και των ιεραποστόλων που βρίσκονται  στη Συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κράτους», είπε και συνέχισε ότι « αυτά αποτελούν αναφορές από πρώτο χέρι και συχνά είναι οι μοναδικές πληροφορίες για τις πολυάριθμές αυτόχθονες γλώσσες».

Το τριετές πρόγραμμα αναζήτησης των αυτόχθονων γλωσσών υλοποιείται από την Βιβλιοθήκη και από την εταιρεία εξόρυξης ‘Rio Tinto’. Το έργο έχει ως στόχο να προσδιορίσει λέξεις   από τις χαμένες γλώσσες, που μπορούν να βρεθούν στα αρχεία της  Βιβλιοθήκης καθώς και ευρήματα που εντοπίστηκαν σε αυτόχθονες κοινότητες.

«Βασικός στόχος του έργου αυτού είναι να συνδέσει τους αυτόχθονες με τον  χαμένο πολιτισμό των προγόνων τους», είπε ο Νέλσον.

Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αυστραλίας αποτελούν την φτωχότερη μειονότητα στη χώρα. Στη διάρκεια του αποικισμού της Αυστραλίας υπήρχαν περί το ένα εκατομμύριο ιθαγενείς, σήμερα ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μειωμένος. Απαριθμούν μόνον 470 χιλιάδες άτομα σε ένα σύνολο 22 εκατομμυρίων της χώρας.

Μελέτη που δημοσίευσε η κεντρική κυβέρνηση το 2004 δείχνει  ότι από τις 145 γλώσσες που ομιλούνται στην Αυστραλία, οι 110 κινδυνεύουν με αφανισμό.


Πηγή: Tanjug

Δεν υπάρχουν σχόλια: