9.9.11

Κίνδυνος από πτώση κομματιών δορυφόρου


Σεπτέμβριος 9, 2011.

Δορυφόρος που εκτοξεύθηκε πριν από 20 είκοσι χρόνια και στοίχισε περί τα 750 εκατομμύρια δολάρια, με σκοπό να μελετήσει την κλιματική αλλαγή, ενδέχεται μέσα στις τρεις επόμενες εβδομάδες να πέσει στη Γη και να ‘χτυπήσει’ κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με δήλωση της NASA που δημοσιεύθηκε στην αγγλική εφημερίδα ‘ Τέλεγκραφ’, η διαστημική εταιρία προειδοποιεί ότι κομμάτια του γερασμένου δορυφόρου ενδέχεται  θα πέσουν  σε περιοχές της Ευρώπης της Αμερικής και της Ασίας.


Ωστόσο, ο κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια εκτιμήθηκε ως πολύ μικρός, αλλά δεν παύουν οι επιστήμονες να ανησυχούν.
Ο νεκρός δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά στα 155 μίλια πάνω από την επιφάνεια της γης και θα αρχίσει να πέφτει, ανεξέλεγκτα, σε χρόνο που έχει ακριβώς υπολογιστεί.

Παρόλο που ο εκπρόσωπος τηςNASA είπε ότι μεγάλα κομμάτια του δορυφόρου θα  καούν με την τριβή όταν εισέλθει στην ατμόσφαιρα, εντούτοις, ενδέχεται μικρά τμήματά του να πέσουν στη γη.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε που ακριβώς θα πέσουν, ποια γεωγραφική περιοχή θα μπορούσε να επηρεαστεί, η NASA, πάντως, παρακολουθεί στενά το δορυφόρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύθηκε  το 1991 και είχε προγραμματιστεί για μια μελέτη που θα κρατούσε τρία χρόνια, αλλά παρέμεινε άλλα δέκα έξι για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί.


--


Δεν υπάρχουν σχόλια: