20.9.11

Ενας αστροναύτης στην Αθήνα



Ο Νιούμαν, έχει στο ενεργητικό του 44 ώρες διαστημικών περιπάτων




Στην Αθήνα βρίσκεται ο καθηγητής Φυσικής και βετεράνος αστροναύτης της NASA, Δρ Τζιμ Νιούμαν για το Διεθνές Συνέδριο Διαστημικής Φυσικής.
Στο χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο Αναμνήσεις ενός Αστροναύτη, ο Νιούμαν.


Ανέφερε ότι δεν λυπάται που πήραν σύνταξη τα γερασμένα διαστημικά λεωφορεία, τα οποία θεωρεί «ακριβά και επικίνδυνα, όπως έχουμε διαπιστώσει», παραδέχεται ωστόσο ότι ήταν «ατυχές» το γεγονός ότι η NASA δεν έχει ήδη έτοιμο ένα νέο σκάφος για επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα.
«Ευτυχώς όμως οι συνεργάτες μας οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους, τους Ιάπωνες και τους Καναδούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό [ISS]».

»Επομένως, παρά το ατυχές γεγονός ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στην εκτόξευση αστροναυτών, αυτό δεν θα καθυστερήσει καθόλου το πρόγραμμα του ISS» καθησυχάζει.

Ο Νιούμαν, έχει στο ενεργητικό του 44 ώρες διαστημικών περιπάτων, αλλά απορρίπτει το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο προβλέπει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή την επόμενη δεκαετία.Ο Νιούμαν δηλώνει ότι θα προτιμούσε την επιστροφή στη Σελήνη που είχε προτείνει ο προκάτοχος του Ομπάμα, Τζορτζ Μπους.

«Το να πάμε σε κάποιον αστεροειδή θα ήταν μεν συναρπαστικό, δεν θα προσέφερε όμως τα οφέλη της μόνιμης διαβίωσης πέρα από τη Γη».

Μια μόνιμη βάση στη Σελήνη, όπως αυτή που σχεδίαζε η NASA επί Μπους για την επόμενη δεκαετία, θα προετοίμαζε τους ανθρώπους για μια αποστολή μεγάλης διάρκειας στον Άρη, αλλά και το δρόμο για τη μεγάλη έξοδο της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.

«Όπως σκοπεύω να πω και στην ομιλία μου, πιστεύω ότι τα είδη που περιορίζονται σε έναν πλανήτη είναι καταδικασμένα» λέει ο Νιούμαν.

«Έχουμε ήδη μια επιστημονική βάση στην Ανταρκτική [...] Υπάρχουν ημέρες, στη μέση του καταχείμωνου στην Ανταρκτική, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από εκεί για εβδομάδες».
«Το φεγγάρι, όμως, απέχει πάντα μόλις δύο ημέρες. Υπάρχουν επομένως ημέρες που η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά από την Ανταρκτική. Είναι ένας καταπληκτικός προορισμός για να μάθουν οι άνθρωποι για τη ζωή σε άλλους πλανήτες» προτείνει.

Ο Νιούμαν, που είναι σήμερα 56 ετών και διδάσκει Τροχιακή Μηχανικής στη Μεταπτυχιακή Σχολή του Αμερικανικού Ναυτικού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: