30.12.11

Ο Κολόμβος έφερε τη σύφιλη στην Ευρώπη


Δεκέμβριος 30, 2011.

Ο Columbus το 1492 έφερε στην Ευρώπη κάτι περισσότερο από τη γνώση της νέας ηπείρου- τη Σύφιλη…

Αυτό που προκαλεί  τη σύφιλη είναι το βακτήριο Treponema pallidum και είναι μια ασθένεια ιάσιμη, αλλά, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα μάτια και τα οστά και τελικά να αποβεί το μοιραίο.


Η πρώτη εστία της νόσου εντοπίστηκε κατά την διάρκεια της Αναγέννησης, το 1495. Όταν οι στρατιώτες της όγδοης Στρατιάς του Κάρολου, βασιλιά της Γαλλίας,  εισέβαλαν στη Νάπολη.

Ασθένεια που στιγματίζει

Το γεγονός ότι η σύφιλη είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια η οποία στιγματίζει με την πάροδο του χρόνου, συνέβαλε στη διαμάχη σχετικά με την προέλευσή της.

Συνήθως οι λαοί κατηγορούν  μια άλλη χώρα για την εμφάνιση της σύφιλης, λέει η Kristin Harper, μία βιολόγος της εξελεκτικής βιολογίας του πανεπιστημίου Emory.

Ο Georg Armelagos είναι επίσης ένας βιολόγος στο ίδιο πανεπιστήμιο  ο οποίος έχει την υποψία ότι ο ένοχος για την εξάπλωση της σύφιλης εντοπίστηκε δεκαετίες πριν  από τον Κολόμβο.

«Γέλασα με την ιδέα ότι μια μικρή ομάδα ναυτικών θα μπορούσε να εξαπλώσει την ασθένεια που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πανδημία στην Ευρώπη», θα πει.

Δημιουργήθηκε η «θεωρία του Κολόμβου» που πιστεύουν ότι η σύφιλη  δεν υπήρχε πάντα στον παλιό κόσμο, αλλά δεν ξεχωρίζουν ότι και άλλες ασθένειες προκαλούν την αποσύνθεση των ιστών, όπως είναι η λέπρα.

«Σε πενήντα σκελετούς που εντοπίσαμε με ανασκαφές, οι οποίοι χρονολογούνται πριν την «εποχή Κολόμβου», εντοπίσαμε σημάδια που παρομοιάζονται με τις επιπτώσεις που έχει η χρόνια σύφιλη».

Παρόλο όλες αυτές τις εικασίες, με τις περαιτέρω  ενδελεχείς έρευνες, ο Armelagos και οι συνεργάτες του κατέληξαν στην  εκπληκτική ανακάλυψη- ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Κολόμβος ήταν ο «ένοχος».

Αν και υπάρχουν σημάδια σε σκελετούς, πριν την επιστροφή του Κολόμβου από το Νέο Κόσμο, που δείχνουν ότι η σύφιλη πιθανόν να υπήρχε στο παλιό κόσμο, εντούτοις καθορίζεται ως ‘ένοχος’ ο Κολόμβος.

Ο Armelagos και οι συνεργάτες εξέτασαν πιο προσεκτικά  τους σκελετούς αλλά και όλες τις σχετικές αναφορές της Αναγέννησης.

Οι σκελετοί που μελέτησαν, οι οποίοι ήταν πριν την ανακάλυψη της Αμερικής, έδειχναν σημάδια χρόνιας σύφιλης, όπως συντριβές κρανίου, μηρού και  ενδεικτικά βαθουλώματα στα οστά.

Αργότερα αποδείχθηκε ότι η ασθένεια δεν ήταν μια «σύγχρονη» αλλά μετά το 1492 έλαβε τεράστιες διαστάσεις στην Ευρώπη.

«Οι επιδημίες είναι το αποτέλεσμα της μετανάστευσης. Αυτό μπορεί να το δει κανείς σε ασθένειες επιδημικές που υπάρχουν σήμερα», διευκρινίζει ο Armelagos.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια: