31.12.11

Ο ‘σούπερ’ κατάσκοπος των ΗΠΑ: Μη επανδρωμένο ελικόπτερο


Δεκέμβριος 31, 2011.

Ο  αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μη επανδρωμένα ελικόπτερα εφοδιασμένα με συστήματα απεικόνισης υψηλής ανάλυσης.
Ήδη, τρία από τα ελικόπτερα αυτά έχουν δοκιμαστεί στο Αφγανιστάν από Μάιο ή Ιούνιο του 2011.


Η παραγωγή του ελικοπτέρου αυτού έγινε από την εταιρεία Boeing, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση, μελλοντικά, και άλλες εταιρείες θα εισέλθουν στην παραγωγή του  ελικοπτέρου του τύπου αυτού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ‘Α 160 Hummingbird’ έχει ικανότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης και για το λόγο αυτό δεν απαιτείται διάδρομος.

Σύμφωνα, επίσης,  με στρατιωτικούς αξιωματούχους τα νέα ελικόπτερα  μπορούν να παραμείνουν σε αποστολή στο αέρα σε ένα καθορισμένο σημείο επί ώρες. Άλλα μη επανδρωμένα οχήματα δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Μη επανδρωμένα ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους από την Argus-IS, με πολλαπλά συστήματα απεικόνισης, όπως το Argus-eyed 100, του γίγαντα της ελληνικής μυθολογίας.

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε τακτικές αποστολές χρησιμοποιώντας τους πιο προηγμένους αισθητήρες βίντεο- 2 megapixel κάμερες, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές 1,8 gigapixel,  με ευκρίνεια εικόνας 900 φορές μεγαλύτερη. Σε πραγματικό χρόνο οι εικόνες σε 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο μπορούν να μεταφερθούν στο κέντρο ελέγχου.

Τα κατασκοπευτικά ελικόπτερα έχουν τη δυνατότητα να σαρώνουν μια περιοχή 168 χιλιομέτρων από ύψος 6,1 χιλιομέτρων και να προβάλουν 65 στόχους ταυτόχρονα.
Η ευκρίνεια είναι αξιοσημείωτη, αφού καταγράφονται λεπτομέρειες κινούμενων ανθρώπων, οχημάτων ή αντικειμένων.


--
BBC


Δεν υπάρχουν σχόλια: