31.1.12

Οι παλαιολιθικές ζωγραφικές του σπηλαίου Cussac



 Η είσοδος  της σπηλιάς
Σπάνιες αναπαραστάσεις πουλιών και άγνωστων ζώων απεικονίζονται  στο σπήλαιο Cussac στη νότιο Γαλλία. Οι απεικονίσεις είναι περισσότερες από 200 και ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από τους ερευνητές. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ζωγραφικές αυτές ανήκουν στην Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή.


Μερικές εγχάρακτες, στους βράχους,  παραστάσεις φθάνουν  περίπου τα τέσσερα μέτρα και περιλαμβάνουν  μαμούθ, ρινόκερους, ελάφια,  που είναι και τα μεγαλύτερα στο μέγεθος,  καθώς επίσης, Βίσονες και ίππους. Απεικονίζεται ακόμη και το περίγραμμα μιας γυναίκας της εποχής.
 Τα άλογα που καλπάζουν

Οι περισσότερες από τις μορφές είναι χαραγμένες με πέτρινα εργαλεία, μερικά απλά με το δάκτυλο, σε πήλινους τοίχους της σπηλιάς, οι οποίοι κατόπιν πάγωσαν.
Η ανακάλυψη έγινε από τον σπηλαιολόγο  Marc Delluc, στην περιοχή της Buisson-de-Cadouin στην επαρχία Dordogne.
 Το περίγραμμα της γυναίκας

Η είσοδος της σπηλιάς είχε καλυφθεί, επί πολλά μέτρα, από πέτρες. Η απομάκρυνσή τους αποκάλυψε μια μεγάλη γκαλερί με αρχαία χαρακτικά στα τοιχώματά της.
Σε μια δεύτερη επίσκεψη, με τη συνοδεία επιστημόνων, διευκρινίστηκε ότι τα χαρακτικά  πρέπει να έγιναν κατά την εποχή  της Γκραβετιάν, 28.000-22.000 χρόνια πριν. Η ονομασία προήλθε από την κοντινή περιοχή La Gravette.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο αρχαιολόγος Denis Peyrony έκανε ανασκαφές στην είσοδο του σπηλαίου Cussac και είχε βρει παλαιολιθικά εργαλεία. Η ηλικία τους ήταν  η ίδια με χαρακτικά τα οποία είχαν εντοπιστεί σε ένα άλλο σπήλαιο, στη Pech Merle,  και σύμφωνα  με τον εξειδικευμένο στην  τέχνη της παλαιολιθικής εποχής, τον Michel Lorblanchet,  είναι παρόμοιες με αυτές του Cussac.
Επιπρόσθετα, στο σπήλαιο βρέθηκαν ανθρώπινα οστά. Τα οστά ενός εφήβου βρέθηκαν σε ένα βαθούλωμα στο έδαφος της σπηλιάς και πιστεύεται ότι το βαθούλωμα είχε σχηματιστεί από αρκούδα για τη χειμερία νάρκη.
Σε ένα άλλο κούφωμα βρέθηκαν οστά τριών ενηλίκων, αλλά παραδόξως δεν είχαν κρανία, ενώ παραδίπλα εντοπίστηκε ένας πλήρης σκελετός ενήλικα.
 Βίσονες και ρινόκεροι

Οι άνθρωποι της νεολιθικής εποχής έθαβαν συχνά τους νεκρούς τους στις σπηλιές, αλλά δεν τους συνόδευαν με  αντικείμενα όπως κεραμικά κλπ. Ωστόσο, αργότερα, τους τοποθετούσαν σε πέτρινο κρεβάτι το οποίο έβαφαν με  κόκκινη ώχρα και η οποία ήταν το χαρακτηριστικό  της Ανώτερης Παλαιολιθικής ταφής.
 Ανθρώπινα οστά

Η ακριβής χρονολόγηση των λειψάνων θα  γίνει με την επεξεργασία τους από ειδικούς επιστήμονες σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Σημειώνεται ότι το σπήλαιο αυτό είναι το τρίτο που ανακαλύπτεται στη Γαλλία, τα τελευταία χρόνια.  Έχουν εντοπιστεί πιο πριν οι ζωγραφικές  του σπηλαίου Cosquer  (1992) και του Chauvet (1994).
--

Σχετικές αναφορές: Cussac Cave - Grotte de Cussac-Archeology- The cave of Cussac


Δεν υπάρχουν σχόλια: