8.2.12

Η «Ταλάντωση της Αρκτικής» προκάλεσε το κύμα πάγου



Φεβρουάριος 8, 2012.

Οι πολικές θερμοκρασίες που σαρώνουν την Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, καθώς και τμήματα της Ασίας, εν μέρει οφείλονται στη διαφορά της πίεσης του αέρα μεταξύ των πολιτικών περιοχών και περιοχών με υψηλό γεωγραφικό πλάτος, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.


Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Ταλάντωση της Αρκτικής» που τώρα εκδηλώνεται αρνητικά και προκαλεί κρύο καιρό στην Ευρώπη και θερμότερες συνθήκες στην Αρκτική.

Στις ευρωπαϊκές χώρες, αυτές τις ημέρες μετριούνται  πολύ χαμηλές θερμοκρασίες- στη Λετονία, Λευκορωσία, Πολωνία και Ουκρανία- μείον 30 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Ρωσία, έφθασαν τους μείον 37 βαθμούς.

Στην ανατολική Γερμανία μετρήθηκε ελάχιστη θερμοκρασία μείον 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική και την Κεντρική Ευρώπη έφθασε σε ιστορικά χαμηλά από μείον 10 έως μείο 20 βαθμούς.

Παράλληλα, μέτρια θερμοκρασία του αέρα έχει μετακινηθεί  στον βόρειο Ατλαντικό και μέσω της Ισλανδίας στην Αρκτική. Στην περιοχή του Svalbard, η Αρκτική στο μακρινό αυτό σημείο του Βορρά, τις τελευταίες ημέρες είχε 5 βαθμούς Κελσίου, υψηλότερη από ό, τι σε πόλεις της Μεσογείου.

Επίσης ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής έχει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Παρόμοιες ‘ταλαντώσεις’ έχουν παρατηρηθεί, αρκετές φορές στις προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: