29.2.12

Πρωτόγονο βουλγαρικό έθιμο



Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων κατάφεραν να ανατρέψουν ένα παράξενο παραδοσιακό έθιμο να κρεμούν τα σκυλιά με μια τριχιά πάνω από ένα ποτάμι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λύσσα και άλλες ασθένειες των ζώων.


Όλα αυτά γίνονται  σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Βουλγαρίας, στο Μπροντίλοβο, στα ανατολικά της χώρας, όπου οι κάτοικοι του χωριού  πραγματοποιούν αυτήν την ετήσια ‘ιεροτελεστία’ κάθε χρόνο, λίγο πριν μπει ο μήνας  Μάρτιος.

Οι κάτοικοι  περνούν μια θηλιά  από τριχιά στο σώμα του σκύλου και την  συστρέφουν  και την  τεντώνουν πάνω από ένα ποτάμι.

Καθώς ξετυλίγεται η τριχιά, το  σώμα του σκύλου περιστρέφεται με δύναμη και πέφτει μέσα στο ποτάμι. Αν έχει επιζήσει το ζώο από το πνίξιμο, δύσκολα θα επιζήσει στο νερό για να φθάσει στην όχθη του ποταμού.

Πρόκειται για μια παγανιστική παράδοση, η οποία απαγορεύτηκε με νόμο από το 2006, αλλά εξακολουθεί να πραγματοποιείται. Φέτος ματαιώθηκε μετά από την επέμβαση ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων. Μέλη της οργάνωσης αυτής, πήγαν στο βουλγαρικό χωριό για να βεβαιωθούν ότι τηρείται ο νόμος από τους χωρικούς του χωριού.

Εκπρόσωπος του τοπικού δήμου, ο Πέτκο Αρνατούτοφ, δήλωσε ότι «ορισμένες από αυτές της παραδόσεις έχουν ρίζες  εκατοντάδων ετών και δεν μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια νύκτα»…

Και θα προσθέσει: «Είναι δύσκολο να σταματήσεις ένα παραδοσιακό έθιμο με μια απλή διαταγή»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: