11.4.12

Ανακαλύφθηκαν αρχαία χρυσά κοσμήματα στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας



 "Το φύλλο χρυσού είναι του 4ου ή 3ου αιώνα από την αρχαία Απολλωνία"

Απρίλιος 12, 2012.

Ένα συμπαγές χρυσό δακτυλίδι και φύλλο χρυσού από βασιλικό στέμμα, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι Ντίμιταρ Τσόνια και Ντράενα Νέντεφ στις ανασκαφές που πραγματοποιούν στο παλιό κάστρο της Σωζόπολης  με χρηματοδότηση του Βουλγαρικού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.


Τα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα και πρόκειται  για ένα δακτυλίδι με συμπαγές χρυσό που είναι διακοσμημένο με ημιπολύτιμο λίθο, πιθανότατα της ρωμαϊκής εποχής (I-IV αιώνα), όπως είπε ο επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, Ντιμιτρόφ.

Το φύλλο χρυσού είναι τέταρτου ή τρίτου αιώνα π.Χ.
Την εποχή εκείνη η Σωζόπολη  ονομαζόταν Απολλωνία και ήταν ανεξάρτητο κράτος, αλλά είχε μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης και αποκλείστηκε η εκδοχή να φορούσε κάποιος βασιλιάς.

Επειδή βρέθηκε σε αρχαίο τάφο, πιθανολογείται ότι εκεί θάφτηκε κάποιος ευγενής ξένος.

Όπως είναι γνωστό – σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα- οι ελληνικές πόλεις –κράτη δημιουργούσαν χρυσά στέμματα για τους Βασιλείς τους και, φυσικά, είχαν πολλές και πολιτικές και οικονομικές σχέσεις  με τις ελληνικές πόλεις της Μαύρης Θάλασσας.

Ελληνική επιγραφή που βρέθηκε στην γειτονική Μεσημβρία, αναφέρει ότι στη διάρκεια των διονυσιακών γιορτών συνηθίζονταν να προσφέρουν  οι επισκέπτες δώρα βασιλικά στις αρχές της πόλης και μάλιστα αναφέρει η επιγραφή για ένα χρυσό στεφάνι αξίας 50 στατήρων, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: