27.4.12

Οι κεραίες δολοφονούν εκατομμύρια πουλιά



Οι πύργοι κεραιών στις ΗΠΑ και τον Καναδά εκτός από την μετάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων λειτουργούν και ως δολοφονικές παγίδες των αποδημητικών πουλιών που κατά εκατομμύρια μεταναστεύουν  από την Κεντρική και την Νότια Αμερική με τον ερχομό της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο.


Σε έρευνα που έγινε από την Public Library of Science και βγήκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 6,8 εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά βρίσκουν το θάνατο ανά έτος στις κεραίες  των επικοινωνιών.

Ο ερευνητής, Τράβις Λονγκόουρ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι  «αυτό το ατυχές συμβάν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Ο θάνατος των πτηνών δεν προκαλείται  από τους ψηλούς πύργους εκπομπής όσο από τις κεραίες οι οποίες περιστοιχίζουν αυτούς τους πύργους και οι οποίες είναι σχεδόν ‘αόρατες’ όταν έχει κακοκαιρία ή όταν τα πουλιά ταξιδεύουν με λιγοστό φως ή με το φως το αστεριών.

Οι περισσότερες από τις κεραίες αυτές, που το σύνολό τους είναι αμέτρητες, δεν έχουν ενδεικτικές κόκκινες λυχνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο ‘οδηγού’ για τα πουλιά.

Η έρευνα έδειξε ότι τα πουλιά δεν πλησιάζουν κεραίες όταν σε αυτές υπάρχουν τα ενδεικτικά κόκκινα φώτα , που συνήθως τα τοποθετούν για τα αεροπλάνα.

Ο Λονγκόουρ επισημαίνει ότι η τοποθέτηση κόκκινων λαμπτήρων οι οποίοι θα αναβοσβήνουν θα παίξουν προστατευτικό ρόλο  στις διαδρομές  των αποδημητικών πτηνών, μειώνοντας, τουλάχιστον,   κατά 2,5 εκατομμύρια  τους θανάτους των πτηνών ανά έτος.
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: