29.4.12

Πατριάρχης Ρωσίας: ‘Ήθελα πολύ να γίνω Κοσμοναύτης!»



Απρίλιος 29, 2012.

Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τη Βουλγαρία εξέφρασε δημόσια δύο επιθυμίες που είχε από τη νεότητά του.

Και αυτές ήταν:


‘ Να πηδήξει από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο και να γίνει αστροναύτης, να δει το δημιούργημα του Θεού από ψηλά!’.

Ο κατά κόσμον Βλαντιμίρ Μιχαΐλοβιτς Γκουντγάεφ, Πατριάρχης πασών των Ρωσιών Κύριλλος, είναι υιός ιερέα και έχει αδελφούς ιερείς. Ο παππούς του λόγω των πιστεύω του είχε υπηρετήσει στο στρατόπεδο Σολόφσκι- ένα από τα χειρότερα της εποχής του Στάλιν αλλά και ο ίδιος, στο σχολείο,  αρνήθηκε να ενστερνιστεί την τότε κυριαρχούσα ρωσική ιδεολογία.

Όταν έγινε 19 ετών εισήλθε στην Θεολογική Ακαδημία του Λένιγκραντ. Το 1969 χειροτονήθηκε και έλαβε το όνομα Κύριλλος.

Το 1991 ο Κύριλλος εξελέγη Μητροπολίτης.  Διετέλεσε επί είκοσι χρόνια στο τμήμα εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου. Ήταν μέλος πολλών οργανώσεων της κοινότητας που εργάζονταν για την ανάπτυξη δεσμών με τις άλλες εκκλησίες. Ενεργός ιεροκήρυκας και πραγματοποίησε πολλές διαλέξεις, ενώ έγινε επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων. Από το 1990 συμμετείχε σε πολλές παρουσιάσεις της ρωσικής τηλεόρασης για εκκλησιαστικά θέματα.

Μετά το θάνατο του Πατριάρχη Αλέξιου Β’, ο Μητροπολίτης Κύριλλος εξελέγη Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Ενθρονίσθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2009.
--


Δεν υπάρχουν σχόλια: