27.5.12

Έκρηξη του ηφαίστειου Σίβελουχ, τέφρα σε ύψος 7 χιλιόμετρα!



Μάιος 27, 2012.

 Το ηφαίστειο Σίβελουχ στην Καμτσάτκα εκτόξευσε  τέφρα σε ύψος  επτά χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το γραφείο της Καμτσάτκα της Γεωφυσικής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών,  η έκρηξη δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής.


Η μάζα της τέφρας που ανατινάχθηκε από τα έγκατα του ηφαιστείου  διασκορπίστηκε ως τα 220 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του ηφαιστείου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν έπεσε σε κατοικημένες περιοχές.

Οι ειδικοί ηφαιστειολόγοι  δήλωσαν ότι τα σωματίδια των ηφαιστειακών υλικών  και των αερίων διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα και στον αέριο χώρο  των αερομεταφορών και ενδέχεται να  προκληθεί κίνδυνος στην αεροπλοΐα.

Το Shiveluch είναι ένα από τα βορειότερα πιο ενεργά ηφαίστεια της οροσειράς της Καμτσάκα. Απέχει 450 χιλιόμετρα βορειοανατολικά ου Πετροπαβλόφκσι- Καμτσάτσκι, την πιο κοντινή  πυκνοκατοικημένη  περιοχή, στην οποία ζουν περί τους 5.600 κατοίκους.

Το ηφαίστειο βρίσκεται 3.282 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ενεργό  από το 1980 και επί τριάντα χρόνια οι επιστήμονες το παρακολουθούν καθημερινά.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: