4.5.12

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα δείγματα ανθρωπίνου αίματος




Οι επιστήμονες που μελετούν τον Ότζι, το παγωμένο σώμα ενός ανθρώπου που έζησε πριν από 5.300 χρόνια και βρέθηκε το 1991, στις Άλπεις στην πλευρά του ιταλικού Τυρόλο, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ίχνη ερυθρών αιμοσφαιρίων γύρω από την πληγή του, που αποτελούν  τα παλαιότερα δείγματα του ανθρωπίνου αίματος που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.


Οι επιστήμονες έχουν μέχρι τώρα βρει από τα δείγματα αυτά  ποιο ήταν το τελευταίο γεύμα του, πριν του καρφώσουν ένα βέλος στην πλάτη του.
Γερμανοί και Ιταλοί ειδικοί δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν ένα ειδικό μικροσκόπιο για να μελετήσουν τον ιστό γύρω από την πληγή του, που δημιουργήθηκε από το μοιραίο  βέλος, αφαιρώντας τη ζωή του ανθρώπου της Εποχής του Χαλκού, καθώς και μερικά επιφανειακά τραύματα στο δεξί του χέρι.

« Ήταν σαν να βλέπαμε δείγματα αίματος σημερινά», δήλωσε ο Άλμπερτ Ζίνκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου μουμιών του Μπολζάνο και της ομάδας που μελέτησε τον Ότζι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν για τον άνθρωπο των Άλπεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των αιγυπτιακών μουμιών.

Η έρευνα έδειξε ότι ο Ότζι είχε καστανά μαλλιά και ομάδα αίματος ρέζους θετικό και πέθανε σε ηλικία 45 ετών.
Έπασχε από μια βακτηριακή λοίμωξη την οποία μεταφέρουν τα τσιμπούρια και είχε δυσανεξία στην λακτόζη…

--


Δεν υπάρχουν σχόλια: