30.6.12

Η Βουλγαρία του Βόλγα και η Βουλγαρία του Δούναβη



«Η  προέλευση και η καταγωγή των Βουλγάρων»

Ιούνιος 30, 2012.


Σόφια-Βουλγαρία.

Σε έκθεση που έγινε στο Ντιμίτροβγκραντ της Ρωσίας στην περιοχή της Ουλιανόφσκαγια, εκπροσώπησε το Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσίασε έκθεση που είχε την ονομασία  «Η παραδουνάβια Βουλγαρία και η Βουλγαρία του Βόλγα κατά τους VII-X αιώνες» η οποία είναι  μια Διεθνής Επιστημονική  έκθεση για την ιστορική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.


Την έκθεση εκπροσώπησε ο  Δρ Γκεόργκι Βλαντιμίροφ  ο οποίος έχει μεταπτυχιακό τίτλο (μάγιστρος) στην Θεωρία της Ιστορίας και του Πολιτισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού πρακτορείου Φόκους, της 20ης Ιουνίου 2012, ο Γκεόργκι Βλαντιμίροφ  τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στα 1331 χρόνια της ίδρυσης της παραδουνάβιας Βουλγαρίας και στα 1150 χρόνια της ρωσικής κρατικής υπόστασης- δύο κράτη που πάντα είναι βρίσκονται μαζί στην ιστορία, αλληλοεπιδρώντας θετικά το ένα στο άλλο.
Αυτό ήταν το αντικείμενο των βούλγαρων και ρώσων επιστημόνων που κάθισαν σε ένα τραπέζι να συζητήσουν τα διδάγματα της ιστορίας τα οποία δεν είναι και λίγα.
Εντυπωσιάστηκα πολύ από τη πόλη Ντιμιτροβγκράντ της περιοχής Ουλιανόφσκαγια. Το 2004 ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της περιοχής αυτής, στην περιοχή του Βόλγα. Μια πόλη με μοναδικές παραδόσεις, μια πόλη με ιδιαίτερη ανεπτυγμένη υποδομή με πολλούς διακεκριμένους εκπροσώπους της πνευματικής ζωής της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μας προκαλεί υπερηφάνεια η υποδοχή που μας επιφύλαξαν

Η γιορτή στην πόλη μας έκανε να αισθανόμαστε σαν να είμαστε στο σπίτι μας. Μας υποδέχτηκαν με μεγάλη θέρμη, απολαύσαμε μια καταπληκτική φιλοξενία για την οποία τους ευχαριστούμε.

Αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά απέδειξαν ότι οι Ρωσο-Βουλγαρικές σχέσεις έχουν προοπτικές και μέλλον- κάτι το οποίο για μένα όχι τόσο ως ερευνητής αλλά ως Βούλγαρος με προκαλεί υπερηφάνεια.

Θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν και Βούλγαροι στην πόλη αυτή, υπάρχει μια Ένωση της οποίας επικεφαλής είναι ο Σάουκατ Μπογκντάνοφ.

Η οργάνωση αυτή ονομάζεται  « Δημόσιος  διαφωτιστικός οργανισμός της πόλης Ουλιανόφσκαγια- Βουλγαρική Αναγέννηση».

Δεν παρουσιάζονταν ως Βούλγαροι αλλά ως  εκπρόσωποι της πόλης Ουλιάνοφσκ. Πρώτη φορά συναντήσαμε τους ανθρώπους αυτούς. Πέρσι είχαν συμμετάσχει   σε αρχαιολογικές ανασκαφές με Βούλγαρους φοιτητές, επιθυμούν να συνεχιστούν οι σχέσεις τους και στο μέλλον.


Η Βουλγαρία των μέσων χρόνων


Στην έκθεση παρουσιάστηκε ο διαχωρισμός της παλιάς Μεγάλης Βουλγαρίας σε δύο σκέλη σε αυτήν της Βουλγαρίας του Βόλγα και της Βουλγαρίας του Κάτω Δούναβη με τον Ασπαρούχ.

Η  Βουλγαρία του Δούναβη εμφανίστηκε στα τέλη του έβδομου αιώνα και εκτεινόταν μέχρι τον Βόλγα ποταμό και η χώρα γνώρισε το τέλος της  στα τέλη του 9ου αιώνα με αρχές του 10ου.

Την εποχή εκείνη παρατηρούνται πολλές μετακινήσεις πληθυσμών και οι Βούλγαροι έρχονται σε επαφή με πολλούς τοπικούς πληθυσμούς με αποτέλεσμα να αλλάξει η δομή και η πολιτική κατάστασή τους.


Οι Βούλγαροι του Βόλγα έγιναν Μουσουλμάνοι , οι Βούλγαροι του Δούναβη Χριστιανοί


Στο μεταξύ στην περιοχή του Βόλγα έχει έρθει ο Ισλαμισμός που ενοποιεί τις εθνοτικές ομάδες της περιοχής και τις μετατρέπει σε έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό.
Πρέπει να τονιστεί ότι λανθασμένα η Βουλγαρία του Δούναβη και η Βουλγαρία του Βόλγα θεωρούνται ως ένα έθνος.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες – το πολύπλοκο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έχουν  τοποθετηθεί ο δύο πληθυσμοί.

Δεν είναι ιστορικά αποδεκτό ότι τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη μία Βουλγαρία  έχουν μεταφερθεί και στην άλλη. Οι δύο χώρες έχουν συσταθεί σε διαφορετικές περιοχές, με διαφορετική εθνοτική σύνθεση και επιπλέον οι Βούλγαροι του Δούναβη έγιναν Χριστιανοί και οι Βούλγαροι του Βόλγα ασπάστηκαν τον Ισλαμισμό που επικρατούσε τότε στην κεντρική Ασία.

Όλα αυτά τα γεγονότα έγιναν δεκτά με θετικό πνεύμα  στη συζήτηση της ρωσικής πόλης.

Οπωσδήποτε οι δύο Βουλγαρίες του μεσαίωνα ήταν μια πραγματικότητα και ενώ έχουν βρεθεί πάρα πολλά στοιχεία αρχαιολογικά των Βουλγάρων  στην περιοχή του Βόλγα, την περιοχή του Κάτω Δούναβη (σημερινή Βουλγαρία) δεν έχει αναπτυχθεί η έρευνα αυτή, επισημαίνει ο Βούλγαρος ερευνητής.
--





Δεν υπάρχουν σχόλια: