22.8.12

Πιθανή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν θα κοστίσει 41 δις δολάρια



Αύγουστος 22, 2012.

Ένας πιθανός πόλεμος με το Ιράν, θα κοστίσει στην ισραηλινή οικονομία 167 δισεκατομμύρια Σέκελ (41 δις αμερικανικά δολάρια), σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και Οικονομικής Ανάλυσης «BDI» - ένα δολάριο ανταλάσεται με 4  ισραηλινά Σέκελ .


Άμεσες δαπάνες που σχετίζονται με την κρατική χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της καταστροφής της περιουσίας και της αστικής δομής, υπολογίζονται σε 47 δις σέκελ.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι απώλειες των ξένων επενδυτών και η πτώχευση κατά 10 τοις εκατό των μικρών νεοσύστατων επιχειρήσεων στη χώρα.

 Η «BDI» στις προβλέψεις της  λαμβάνει υπόψη της το κόστος κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006. Ο πόλεμος αυτός διήρκεσε 34 ημέρες, προκάλεσε πτώση της τάξης του 0,5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και απορρόφησε περί τα 8 δις σέκελ για άμεσες δαπάνες.

Οι συνολικές απώλειες  ανήλθαν στο 1,8 τοις εκατό του ΑΕΠ του Ισραήλ, που τότε αντιστοιχούσαν με  633 εκατ. σέκελ.

Με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2001, η εταιρεία προβλέπει ότι τώρα ο πόλεμος δεν θα είναι στο ίδιο μέγεθος και διάρκεια, όπως ότι το 2006, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες στην Ισραηλινή Οικονομία περί τα 16 δις σέκελ.

Το ισραηλινό υπουργείο Οικονομίας και η Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας από μια πιθανή ισραηλινή επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι και τα δύο ιδρύματα προετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια.

Ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Stanley Fischer, δήλωσε πρόσφατα ότι η προτεραιότητα της κάθε χώρας είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της.
Σημείωσε, ότι εάν είναι αναγκαίο να δαπανηθούν κονδύλια για την άμυνα, τότε αυτή η δαπάνη, απλά, θα γίνει.

Ο Fischer διευκρίνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να αναλυθούν τα πιθανά σενάρια, εάν το Ισραήλ βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Ετοιμαζόμαστε για μια κρίση», είπε χαρακτηριστικά.



--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: