12.8.12

Η Σερβία δρομολογεί το φράγμα «Δούναβη-Μοράβα-Αξιού»



Αύγουστος 12, 2012.

Βελιγράδι-Σερβία.

Δρομολογείται η κατασκευή του φράγματος «Δούναβη-Μοράβα-Αξιού» στη Σερβία, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό σχέδιο για τη Σερβία, ύψους 17 δις δολαρίων, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Φυσικών Πόρων-Ορυχείων και Χωροταξίας, Μιλάνο Μπάτσεβιτς- όπως δημοσιεύει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Κρος’, το οποίο επισημαίνει ότι με το έργο αυτό η Βουλγαρία τίθεται ‘υπό έλεγχο’.


Το έργο είναι τεράστιο και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί μέσα στην πρώτη πενταετία, ενώ αναμένεται να περατωθεί σε οκτώ χρόνια.

«Το έργο θα επιλύσει δύο μεγάλα προβλήματα της Σερβίας. Την ξηρασία και τις πλημμύρες. Με την αποτροπή των πλημμυρών του Μοράβα θα δοθεί καλύτερη αξιοποίηση σε 70 με 80 χιλιάδες εκτάρια γεωργικών εκτάσεων, ενώ συγχρόνως θα γίνεται άρδευση με πολλαπλά κανάλια σε περιόδους ξηρασίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γεωργικής παραγωγής», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός.

Ο Μιλάνο Μπάτσεβιτς δήλωσε ότι ως μέρος του έργου αποτελούν οι κατασκευές 5 με 7 υδροηλεκτρικών σταθμών,  με εγκατεστημένη ισχύ από 200 έως 400 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μια σύνδεσης μεταξύ του Δούναβη, Μοράβα και Αξιού.

Όσον αφορά το οικονομικό μέρος, η συμμετοχή της Σερβίας σε αυτό, σύμφωνα με τον Μπάτσεβιτς θα εξαρτηθεί από το μοντέλο ανάπτυξης που θα τεθεί σε ισχύ.

«Θα προτείνουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση ή σύμβαση παραχώρησης, όχι όμως πιστωτική. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνον για τη Σερβία, αλλά για όλες τις  γειτονικές χώρες», είπε ο Σέρβος υπουργός.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.mikres-ekdoseis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: