18.9.12

Οι Κόπτες στις ΗΠΑ ζουν στη σκιά της θρησκευτικής βίας



Σεπτέμβριος 18, 2012.

Η Κοπτική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ότι καταδικάζει τις προσβολές προς τον Μωάμεθ οι οποίες  βαρύνουν τον Κόπτη ακτιβιστή, που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της διαβόητης πλέον ταινίας «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων».


Οι Κόπτες ιερείς έχουν οργανώσει κοινές  Χριστιανο-Μουσουλμανικές συναντήσεις για να βοηθήσουν την καταστολή της σύγκρουσης.

«Το μίσος πηγάζει από την άγνοια», λένε.

Μόνο με την γνώση των αληθινών διδασκαλιών του Ιησού, μπορούμε να ξεπεράσουμε το μίσος και τις παρεξηγήσεις, λέει ο πατέρας Δημήτριος, ένας ιερέας στο ναό του Αγίου Μάρκου, το μεγαλύτερο ιερό ναό της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Κοπτών στην Ουάσιγκτον.

Εκατοντάδες Κόπτες και πολλοί φίλοι και υποστηρικτές τους από διάφορες κοινότητες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στον «Άγιο Μάρκο» στο ετήσιο τακτικό φόρουμ όπου γίνεται ‘αμερικανικά’, δηλαδή, με πολλή μουσική, μπάρμπεκιου και παιδική χαρά για τα παιδιά.

Φέτος όμως οι γιορτές έγιναν υπό την σκιά της απειλής που παραμονεύει πάνω από την κοινότητα των περίπου 300 χιλιάδων Κοπτών στις ΗΠΑ και πάνω από 5 εκατομμύρια οπαδών τους στην Αίγυπτο.

Οι κοπτικές κοινότητες βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κύματος βίας που ξέσπασε σε πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολή από τη δημοσίευση της ταινίας, η οποία σατιρίζει τον Προφήτη Μωάμεθ και τους Μουσουλμάνους.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κόπτης  Χριστιανός Νάκουλα Μπασλί Νάκουλα ζει στην Καλιφόρνια, αλλά τώρα είναι αμφίβολο ποια είναι η διαμονή του από τις πολλές απειλές που έλαβε για τη ζωή του.

Η Κοπτική Εκκλησία των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε δήλωση με την οποία καταδικάζει έντονα την ταινία.
Οι Κόπτες άρχισαν να εγκαθίστανται μαζικά στις ΗΠΑ στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 του περασμένου αιώνα.
Σύμφωνα με τον Ιχάμπ Μάρκους, έναν από τους διοργανωτές των δραστηριοτήτων του «Αγίου Μάρκου» υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ της Εκκλησίας και των πολιτικών οργανώσεων των Κοπτών.

Η κοπτική κοινότητα, εξάλλου, θεωρείται μία από τις πιο μορφωμένες  κοινότητες της χώρας.

«Έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό σε γιατρούς και δικηγόρους στην κοινότητά μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αίγυπτος είναι η πιο μορφωμένη χώρα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μάρκους, ο οποίος γεννήθηκε στην Αίγυπτο, αλλά η οικογένειά του μετακόμισε στις ΗΠΑ, πριν από 40 χρόνια, όταν ήταν μόλις δύο ετών.



(Washington, USA / CROSS )

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: