30.9.12

Η Σβάστικα, οι Ναζί και το περίεργο άγαλμα του Θιβέτ



Σεπτέμβριος 30, 2012.
Ένα ανάγλυφο άγαλμα Βουδιστή βασιλιά που φτιάχτηκε σε κομμάτι μετεωρίτη είχαν πάρει από το Θιβέτ οι Γερμανοί Ναζί.
Ο μετεωρίτης σύμφωνα με τους ειδικούς έχει πέσει στη Γη πριν από 15 χιλιάδες χρόνια στην περιοχή μεταξύ της Μογγολίας και της Σιβηρίας.


 Σύμφωνα με το ρωσικό πόρταλ Μίγκ Νιουζ, ο μετεωρίτης έχει χωριστεί σε περίπου 250 τεμάχια και βρίσκεται σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές.
Το συγκεκριμένο σιδερένιο κομμάτι που έχει ύψος 24 εκατοστών ζυγίζει περίπου 10 κιλά και αναπαριστά έναν βουδιστή βασιλιά του Βορρά που είχε θεοποιηθεί πριν από πολλούς αιώνες και φέρει την ονομασία « Ο σιδερένιος άνθρωπος».
Το αξιοπερίεργο είναι ότι η στολή την οποία φορά ο βασιλιάς  στην ανάγλυφη παράσταση έχει ως σήμα τον αγκυλωτό σταυρό, τη σβάστικα.
Αυτό οδήγησε τους Ναζί το 1938 να πραγματοποιήσουν μια αποστολή στο Θιβέτ και να αρπάξουν το πολύτιμο κομμάτι, που θεωρούσαν ότι αποτελεί μέρος από τις ρίζες των Αρίων στην Ασία.
Ο Δρ Elmar Bucher του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, που έκανε την ανακάλυψη, δήλωσε ότι το άγαλμα είναι κατασκευασμένο σε μια σπάνια κατηγορία μετεωριτών σιδήρου με υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η αξία αυτού του μοναδικού αγάλματος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



1 σχόλιο:

Μιχάλης Καματερός είπε...

Δεκάδες αιώνες πριν καπηλευτεί και ατιμαστεί από την κατάπτυστη Άκρα Δεξιά, η σβάστικα ή γαμμάδιον, εκτός από διαχρονικό μοτίβο διακόσμησης, αποτέλεσε ένα πανάρχαιο σύμβολο καλοτυχίας.

Ως έκφανση του συλλογικού υποσυνειδήτου της Ανθρωπότητας,
όπως και το τρισκέλιον, το κόλοβρατ, το μπορτζγαλι, και άλλα παρόμοια,
η σβάστικα αποτελεί και μιαν τυποποιημένη απεικόνιση των προφανών, αν και ακατανόητα χαοτικών φαινομένων κίνησης στη Φύση, σχηματική προβολή για κάθε δίνη που σχηματίζεται σε ρευστά, π.χ η πνοή ανέμου.

Έτσι και τα διάφορα μαιανδρικά μοτίβα αποτελούν τυποποιημένες απεικονίσεις υδάτινου κυματισμού, π.χ ποτάμι και θαλάσσια κύματα.
https://sites.google.com/site/romeandromania/system/app/pages/search?q=Σβάστικα&scope=search-site