8.9.12

Βουλγαρία: Βρέθηκε ναός της θεάς Κυβέλης στη Νικόπολη του Ίστρου



Σεπτέμβριος 8, 2012.

Ανασκαφές που διενεργούνται στη ρωμαϊκή πόλη Νικόπολη του Ίστρου- Nikopolis ad Istrum, βρέθηκαν υπολείμματα από ένα πλούσια διακοσμημένο κτίσμα που ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της μητέρας, της θεάς Κυβέλης.


Οι φίλοι της θεάς αποτελούνταν από έναν στενό κύκλο πλουσίων, είπε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Παυλίνα Βλάντοκοβα, αρχαιολόγος στο Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο του Βελίκο Τάρνοβο.

Η Κυβέλη τιμόταν  στην ανατολική Μικρά Ασία ως θεά της γονιμότητας, της επιτυχίας και της μητρότητας. Στη Νικόπολη είχε κτιστεί ένας ναός για τελετές του Σώματος των «dendroforite»- Δεντροφορητών – των ανθρώπων δηλαδή, που ασχολούνταν με την εξόρυξη και την επεξεργασία του ξύλου και έκαναν φιλανθρωπίες και βοηθούσαν ποικιλότροπα την πόλη.

Το κτίσμα ανάγεται στην περίοδο της εποχής της δυναστείας των Σεβήρων, στο τέλος του δεύτερου-αρχές του τρίτου αιώνα, δηλαδή, την εποχή της ακμής της Nikopolis ad Istrum.

Ο ναός είναι πολύ μεγάλος, είναι πάνω από 40Χ40 μέτρα και ανηγέρθη κοντά στο κέντρο της αρχαίας πόλης.

Βρέθηκαν, ακόμη, και αρχαία αντικείμενα – δώρα των κατοίκων της Νικόπολης προς τη θεά Κυβέλη, δήλωσε η Βλάντκοβα.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: