13.10.12

Σκόπια: Στα ίχνη της αρχαίας μακεδονικής πόλης ‘Αντιγόνεια’



«Χαρακτηριστική περιγραφή της αρχαίας Αντιγόνειας γίνεται στο χάρτη που είναι γνωστός ως «Τabula Peutingeriana» (του 1ου μ.Χ.αιώνα) και εμφανίζεται  η Αντιγόνεια  να απέχει 17 χλμ. από τους Στόβους»

Οκτώβριος 13, 2012.

Φέτος είναι  η τέταρτη χρονιά που η αρχαιολογική διερευνητική αποστολή συνεχίζει την αναζήτηση της ταυτότητας και την άγνωστη ιστορία μιας αρχαίας πόλης κοντά στο Νεγκοτίνο, λέει ο  καθηγητής Γκόραν Σάνεφ, ανώτερος επιμελητής του Εθνικού Ιδρύματος του Μουσείο της πόλης των Σκοπίων.

Η Σάνεφ δηλώνει ότι πιστεύει ότι πρόκειται  για την αρχαία μακεδονική πόλη Αντιγόνεια, που χτίστηκε επί της δυναστείας του Οίκου των Αντιγονιδών του μακεδονικού βασιλείου τον 3ο αιώνα π.Χ.

Περισσότερα στοιχεία για την πόλη αυτή υπάρχουν σε πολλές αρχαίες πηγές.
Μια χαρακτηριστική περιγραφή της αρχαίας Αντιγόνειας γίνεται στο χάρτη που είναι γνωστός ως «Τabula Peutingeriana» (του 1ου μ.Χ.αιώνα) και αναφέρεται η Αντιγόνεια  να απέχει 17 χλμ. από τους Στόβους και σχεδόν να βρίσκεται κοντά στις Στενές  «Στεναί» που είναι σήμερα το Ντεμίρ Καπίγια.

Αν και  οι αποστάσεις είναι ενδεικτικές για τη θέση της αρχαίας πόλης, εντούτοις δεν έχει ταυτιστεί από κάποιο εύρημα.

Οι αρχαιολογικές έρευνες γίνονται  από εντόπιους Σλάβους  αρχαιολόγους και με τη συμμετοχή Πολωνών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Γκντάνσκ. Το έργο χρηματοδοτείται φέτος αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Επιστημών της Βαρσοβίας.

«Προηγούμενες ανασκαφικές προσπάθειες έχουν δείξει ότι η περιοχή αυτή είχε κατοικηθεί πολύ νωρίτερα. Ήδη από τις αρχές του 4ου αιώνα παρουσιάζει αστικά χαρακτηριστικά και συνεχίζει να ζει και να αναπτύσσεται κατά τα επόμενα 700 χρόνια. 

Ο προσδιορισμός της εθνικότητας των κατοίκων και ιδιαίτερα η ταυτότητα της πόλης θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη για το συνολικό αρχαιολογικό έργο», είπε ο Σάνεφ- σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: