28.11.12

Ο κύκλος της Σελήνης δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά του ανθρώπου



Νοέμβριος 28, 2012.

Απομυθοποιείται ο λαϊκός μύθος ότι ο μυστηριώδης σεληνιακός κύκλος επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων.


Τα κύματα εγκλημάτων, αυτοκτονιών, τραυματισμών, ανάρμοστων συμπεριφορών και για ένα σωρό άλλα περιστατικά συχνά αποδίδονται από τους γιατρούς ή την αστυνομία στην πανσέληνο.

Ωστόσο, μια ομάδα Καναδών ερευνητών, έχει απομυθοποιήσει αυτόν τον μύθο, αποδεικνύοντας ότι η σεληνιακή δραστηριότητα δεν έχει τίποτε να κάνει με αυτό.
Στα τρία χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, εξετάστηκαν περισσότεροι από 770 ασθενείς προσεκτικά και ιδιαίτερα σε εκείνους που είχαν ποικίλες ψυχικές διαταραχές.

Οι άνθρωποι με διαφορετικές εκφάνσεις κρίσης πανικού και αυτοκτονικής μανίας ή μυστικιστικών πόθων, δεν είχαν καμία σύνδεση με το σεληνιακό κύκλο, όπως αποδείχτηκε.

«Δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη όλους τους παράγοντες που επενεργούν στα άτομα αυτά, λέει ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας Geneviève Belleville του Universite Laval's School of Psychology, «αλλά για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι, ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση οι ψυχολογικές παθήσεις και τις εντάσεις τους με την πανσέληνο».

Οι κρίσεις που αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς δεν ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι οι φάσεις της Σελήνης σχετίζονται με την ψυχή των ανθρώπων- ένας μύθος που πιστεύεται στο πέρασμα των αιώνων.

Ωστόσο, εμπειρικά, περίπου το 80 τοις εκατό των νοσηλευτών καθώς και το  63 τοις εκατό των γιατρών πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην κλινική γίνεται κατά τη διάρκεια της πανσέληνου στους περισσότερους ανθρώπους από ό, τι σε άλλη οποιαδήποτε στιγμή, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: