20.12.12

Τούρκοι σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι εντοπίζουν υποθαλάσσιο ηφαίστειο ανοικτά της Σύμης



Δεκέμβριος 20, 2012.

Στο λιμένα Μαρμαρίς στην περιοχή της Μούγκλα ο καθηγητής Δρ Övgün Ahmet Ercan του πανεπιστημίου İTÜ, ο καθηγητής Δρ Berkan Ecevitoğlu  του πανεπιστημίου ANÜ, και ο καθηγητής Δρ Necdet ÖZGÜR του πανεπιστημίου SDÜ συμμετείχαν στη συνεδρίαση για την παρακολούθηση του ευρεθέντος υποθαλάσσιου ηφαιστείου στη θάλασσα της Μαρμαρίδος.


Για το θέμα αυτό έχουν αρχίσει μελέτες, αφού στην περιοχή έχουν μετρηθεί τον τελευταίο μήνες χιλιάδες μικρές σεισμικές δονήσεις.

Εξάλλου σε δημοσίευμα του CNNturk αναφέρεται ότι 12 επιστήμονες διερευνούν  την περιοχή στην οποία έχει εντοπιστεί  ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο.

Η ανακάλυψη έγινε με την εξαφάνιση ενός αγοριού που πνίγηκε στην περιοχή, όπου οι δύτες ανακάλυψαν έναν κρατήρα σε βάθος 25 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας όπου το νερό της θάλασσας ήταν σχεδόν καυτό.

Σύμφωνα με τον καθηγητής Αχμέτ Ερκάν τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 2340 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, μικρής έντασης.

Ο κρατήρας του ηφαιστείου βρίσκεται μεταξύ του ελληνικού νησιού της Σύμης και της τουρκικής Μαρμαρίδος.

Οι επιστήμονες διατύπωσαν την άποψη ότι έχει εκχυθεί λάβα από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη θέρμανση των θαλάσσιων υδάτων της περιοχής.

Το φαινόμενο εμπνέει ανησυχίες και οι Τούρκοι επιστήμονες το έχουν υπό συνεχή παρακολούθηση.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: