9.3.13

Νεκρόπολη του 1200 π.Χ. ανακαλύφθηκε στη Ρουμανία


 Από τη δημοσίευση του evz.ru


"Τους νεκρούς τους έκαιγαν σε ειδική τελετή"

Μάρτιος 9, 2013.

Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Florin Drașovean, έκανε μία εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στο τμήμα της εθνικής οδού Lugoj-Deva στη Ρουμανία.


Ανακαλύφθηκαν 50 τάφοι στο χωριό Păru που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη νεκρόπολη εποχής του Χαλκού που βρέθηκε ποτέ στη Ρουμανία.

Κεραμικά και μυλόπετρες, χρησιμοποιούνταν στις ταφικές τελετές, ενώ εκατοντάδες σπίτια που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκαν επίσης από τους αρχαιολόγους.

Η έρευνα που είχε διενεργηθεί το περασμένο καλοκαίρι σε έξι σημεία, σε τμήματα της εθνικής οδού Belint-Traian Vuia, οδήγησε στην ανακάλυψη αυτή.

Ειδικοί από το Μουσείο Banat, έχουν αρχίσει, ήδη, τη μελέτη των ευρημάτων. Ο χώρος βρίσκεται στο χωριό Păru και θεωρείται ως ένας από τις πιο σημαντικές τοποθεσίες που βρέθηκε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις συμβατικές μεθόδους αναγνώρισης, όπως  είναι ο ραδιενεργός άνθρακας, έδειξαν ότι  η νεκρόπολη χρονολογείται στην εποχή του Χαλκού – 12ος -13ος αιώνας π.Χ., σύμφωνα με τον Ph.D. Florin Drașovean.

«Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι οι τάφοι, οι οποίοι ρίχνουν φως στην ταφική τελετουργία στο τέλος της Εποχής του Χαλκού στη βορειοανατολική Banat.
Διαπιστώθηκε ότι οι νεκροί είχαν εκτεθεί στην πυρά, όπου τα στοιχεία και τα κτερίσματα επίσης κάηκαν».

Υπήρχε «ένα τραπέζι – βωμός από πηλό στον οποίο έφερναν νεκρικές προσφορές καθώς και διάφορα δοχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την τελετή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασισθεί αν η αρχαιολογική τοποθεσία  στο Păru θα ανοίξει για τους τουρίστες στο εγγύς μέλλον, αλλά προφανώς, τα αρχαιολογικά ευρήματα θα εκτεθούν σε μουσεία της περιοχής, γράφει το δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: