11.3.13

Αυστραλιανές βραχογραφίες απειλούνται λόγω κοιτασμάτων ουρανίου



Μάρτιος 11, 2013.

Αυστραλία.

Η καναδική εταιρεία εξόρυξης Cameco, είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο. Έχει βρει μια μεγάλη κατάθεση των ραδιενεργών ορυκτών κοντά στην  βορεινή περιοχή Wellington Ridge.


Η κατάθεση βρίσκεται στην περιοχή του σπηλαίου, όπου βρίσκεται  μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις πρωτόγονης ζωγραφικής σε σπήλαιο. Οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και οι αρχαιολόγοι φοβούνται για το μέλλον του σπηλαίου αυτού.

Ειδικότερα, ο αρχαιολόγος Paul Teykona, που συμμετέχει στην απογραφή των ζωγραφικών  των σπηλαίων, τονίζει ότι οι εργασίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ζημίες αυτήν την πρωτόγονη ‘γκαλερί’.

Στα τοιχώματα της σπηλιάς υπάρχουν εκατοντάδες ζωγραφικές από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας. Μερικά από τα έργα έγιναν πριν από 15 χιλιάδες χρόνια ή περισσότερο.

Υπάρχουν ωστόσο και νέες ζωγραφικές που έγιναν στον 19ο και 20ο αιώνα. Αυτές απεικονίζουν ένα πολεμικό πλοίο, ένα τουφέκι και ένα φλιτζάνι καφέ.

Μόνο στην Αυστραλία, υπάρχουν περίπου 100 χιλιάδες τόποι με έργα ζωγραφικής των πρωτόγονων ανθρώπων των σπηλαίων, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος κατάλογος για τις τοποθεσίες, ώστε να ορισθούν  ως προστατευόμενες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, η απόφαση για να ξεκινήσουν οι εργασίες εξόρυξης θα πρέπει να ληφθεί μετά από διαβούλευση με τους ντόπιους, οι οποίοι κατέχουν αγροκτήματα που ανήκαν στους προγόνους τους.

Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα, ο πλουσιότερος κάτοικος της χώρας, Gina Rinhart,  αρνήθηκε να προβεί σε εξόρυξη ορυκτών σε δύο περιοχές στο Queensland μετά από καταγγελίες των ιθαγενών.

--
Archaeology news

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: