18.4.13

Μολδαβία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νεολιθικό οικισμό



Απρίλιος 18, 2013.

Κισινάου.

Αρχαιολόγοι της Μολδαβίας ανακάλυψαν νεολιθικό οικισμό με στοιχεία από το 10 χιλιάδες έως το 2 χιλιάδες προ Χριστού, που ανάγεται στον προ- Cucuteni-Tripoli πολιτισμό.


Σύμφωνα με το РБК,  το οποίο επικαλείται το εθνικό αρχαιολογικό γραφείο της Μολδαβίας, ανακαλύφθηκαν μοναδικά αντικείμενα- κεραμικά σκεύη, οστέινα εργαλεία καθώς και προϊόντα που κατασκευάζονται από πυριτόλιθο, των οποίων η ηλικία είναι  περίπου 7.000 ετών- κοντά στο χωριό Ρογκοτσένι (Ψάθες).

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές άρχισαν μετά τον εντοπισμό αρχαιοτήτων σε διάνοιξη της οδού Σαρατένι- Σορόκι.

Αποφασίσθηκε να γίνει αρχαιολογική ανασκαφή για την εντοπισμό δυνητικών αρχαιολογικών χώρων πριν την τελική διαμόρφωση της οδού.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές χρηματοδοτήθηκαν από τις κατασκευαστικές εταιρείες  που ανέλαβαν τη διάνοιξη της οδού.

Η περιοχή, τελικά, παρουσιάζει στοιχεία τα οποία δείχνουν τη συνεχή παρουσία κατοίκησης  από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους κλασικούς χρόνους. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν δύο οικισμοί και οκτώ αναχώματα, τα οποία έχουν αρχαιολογική αξία.

Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι έχουν βρεθεί στην περιοχή των ανασκαφών, ερείπια αρχαίων κατοικιών, φτιαγμένες από πηλό, κλαδιά και άχυρο.

Στο χώρο βρέθηκαν επίσης μια λίθινη μυλόπετρα, οστέινα εργαλεία τα οποία οι αρχαίοι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους.

Τα ευρήματα θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση  της ανασκαφής.

Το τμήμα της οδού Σαρατένι- Σορόκι είναι μέρος της εθνικής οδού Μ2, η οποία συνδέει τη Μολδαβία με την Ουκρανία.

Το συνολικό έργο της οδού φθάνει τα 99 εκατομμύρια δολάρια και τα έργα ξεκίνησαν το 2012.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του Συμφώνου με την αμερικανική εταιρεία ‘Millennium Challenges’.


--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: