3.4.13

Η αρχαία πόλη Παλμύρα της Συρίας απειλείται με καταστροφή



Απρίλιος 3, 2013.

Η πανάρχαια πόλη Παλμύρα που βρίσκεται στην όαση της συριακής ερήμου και έχει μια απίστευτη ιστορική αξία, βρίσκεται υπό την απειλή των εμφύλιων συγκρούσεων της Συρίας.


Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που τραβήχτηκε στην αρχαία πόλη κάνει ορατή τη ζημιά που έχει  προκαλέσει μια έκρηξη βόμβας στο ναό του Βάαλ του πρώτου αιώνα μ.Χ. στην  αρχαία πόλη.

«Οι αντάρτες βρίσκονται διάσπαρτοι γύρω από την πόλη», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος ζήτησε να μην καταχωρηθεί το όνομά του από το φόβο των αντιποίνων.



Ο κάτοικος δήλωσε ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν στον κυβερνητικό στρατό κατά τη διάρκεια της νύχτας ρίχνοντας βόμβες στους ελαιώνες και στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Η Παλμύρα κατά την αρχαιότητα ήταν ένας σημαντικός κόμβος για τα καραβάνια που διέσχιζαν την έρημο της Συρίας, μεταφέροντας μπαχαρικά, μεταξωτά και αρώματα.
Στις επιθέσεις των ανταρτών οι κυβερνητικές δυνάμεις απαντούν με βομβαρδισμούς που ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερο τα αρχαία ερείπια της περιοχής.

«Κατά τους τελευταίους δύο μήνες οι βομβαρδισμοί γίνονται σχεδόν κάθε βράδυ», δήλωσε ένας άλλος κάτοικος της περιοχής.

Οι στρατιώτες του Άσαντ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων κατασκήνωσαν σε πολυτελή ξενοδοχεία της  περιοχής που άλλοτε ήταν δημοφιλή για τους τουρίστες. Ο στρατός κατέλαβε επίσης το ρωμαϊκό αμφιθέατρο και στους πέτρινους τοίχους τριγυρνούν ελεύθεροι σκοπευτές.

Δίπλα στην αρχαία Παλμύρα βρίσκεται  ο οικισμός Tadmur, του οποίου οι κάτοικοι το Μάρτιο του 2011 είχαν απαιτήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να τεθεί τέρμα στη διακυβέρνηση της οικογένειας Άσαντ.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας και της ασφάλειας κατέστειλαν τις διαδηλώσεις στην πόλη, οι οποίες οδήγησαν σε ένοπλη σύγκρουση και στον εμφύλιο πόλεμο.

Πολλές περιοχές της Συρίας έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες στα δύο χρόνια της στρατιωτικής δράσης, αλλά η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της Παλμύρας, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: