3.5.13

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αλβανία



Μάιος 3, 2013.

Η Αλβανία είναι μία χώρα η οποία χαρακτηρίζεται ως ‘παρθενική’ και αρκετά ενδιαφέρουσα για τους αρχαιολόγους, αφού δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές, λόγω του κομμουνιστικού καθεστώτος που κυβέρνησε τη χώρα πολλές δεκαετίες και είχε απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.


Τώρα, το ενδιαφέρον των αρχαιολογικών αποστολών για ανασκαφές και μελέτες στο έδαφος της χώρα αυτής έχει φθάσει στο μέγιστο βαθμό.

Η περιοχή της  Αμάντια (αρχαία ελληνική πόλη) έχει ενταχθεί από το αλβανικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας στις υπόψη ανασκαφές του 2013.

Ο αρχαιολογικός σχεδιασμός είναι η ‘ανακάλυψη’ της Αμάντιας που θα αρχίσει τον Ιούνιο και αναμένεται να γίνουν ανασκαφές σε όλες τις κατευθύνσεις της τοποθεσίας της αρχαίας πόλης.

Στόχος του προγράμματος είναι ο εντοπισμός των αρχιτεκτονικών στοιχείων όλων των περιόδων και η ανάδειξη των ευρημάτων, όπως η οχύρωση της πόλης και οι αρχαίες οικίες που βρίσκονται σε αυτήν.

Επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών  στην περιοχή της αρχαίας Αμάντιας είναι οι Δρ Elio Hobdari και Jamarbër Buzo.

Επίσης οι ανασκαφές φέτος θα συνεχισθούν στην περιοχή του αρχαίου Βουθρωτού, στο λόφο του χωριού Kodër στο Τεπελένι και στην κοιλάδα Λαγκαρίτσα της  Vjosën e Sipërme.

Το σχέδιο «Νεολιθική Αλβανία» ξεκίνησε με τη συνεργασία αμερικανικού Πανεπιστημίου (The University of Cincinnati) και θα συνεχισθούν οι ανασκαφές στην περιοχή  Vashtëmi όπου έχουν εντοπισθεί ίχνη ενός νεολιθικού οικισμού.

Ανασκαφές προγραμματίζονται στην νότια πλευρά της λίμνης Μαλίκ της Απολλωνίας, στην αρχαία Φοινίκη, στην Αντιγόνεια και αλλού, με επικεφαλής τον καθηγητή Jean Paul Descoeudres, του πανεπιστημίου της Γενεύης της Ελβετίας.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζεται  στο μνημείο των 40 Αγίων στους Άγιους Σαράντα, κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο της αρχαίας εκκλησίας, κυρίως στο δυτικό τμήμα του ναού, όπου βρέθηκαν ενδιαφέροντα αρχαιολογικά στοιχεία. Επίσης, ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν στη Lezhë, στο νεκροταφείο και στο κάστρο υπό την διεύθυνση του Δρ. Etleva Nallbani (Shkolla franceze e Romës) dhe dr. Etleva Nallbani (της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής της Ρώμης).

Η οχύρωση της πόλης του Δυρραχίου θα αποτελέσει και φέτος αντικείμενο μελέτης, αλλά κυρίως το ενδιαφέρον τη χρονιά αυτή θα εστιασθεί στην εσωτερική πλευρά του τείχους, γύρω από την πιθανή πύλη του τριγωνικού πύργου.
--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: