19.7.13

Η αγροτική ζωή στο Ιράν πριν 12.000 χρόνια


Αρχαίο άγριο δείγμα κριθαριού που βρέθηκε στο ύψωμα Chogha Golan στο Ιράν


Ιούλιος 19, 2013.

Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτοντας στους πρόποδες του όρους Zagros στο Ιράν ανακάλυψαν ερείπια μια αγροτικής κοινότητας της Λίθινης Εποχής.

Τα ευρήματα αποτελούν  σπάνια ενδεικτικά στοιχεία διαβίωσης σε μια χρονική περίοδο, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να πειραματίζονται με τη γεωργία- όπως πιστεύουμε σήμερα.


Δείχνουν ακόμη – τα ευρήματα αυτά- ότι η περιοχή του Ιράν ήταν ένας σημαντικός τόπος για την προέλευση ή την ανάπτυξη της γεωργίας.

Με βάση την υπόδειξη μια Ιρανής συναδέλφου, ο αρχαιολόγος Nicholas Conard του Πανεπιστημίου του Tubingen, άρχισαν να ανασκάπτουν  ένα ανάχωμα περίπου οκτώ μέτρων ύψους.

Το αποτέλεσμα της ανασκαφής ήταν πλούσιο. Βρέθηκαν πραγματικά έργα τέχνης: ανάγλυφα πήλινα αντικείμενα, κώνοι από πηλό, απεικονίσεις ζώων και ανθρώπων, όπως σημειώνει ο Conard.

Βρέθηκαν λίθινα εργαλεία που έμοιαζαν με δρεπάνια και γουδιά καθώς και γουδοχέρια και δημητριακοί σπόροι- εκατοντάδες.

Η συνάδελφος του Conard, η Simone Riehl, επιβεβαίσε ότι οι κόκκοι που βρέθηκαν ήταν ποικιλίες φακής, κριθάρι και μπιζέλια.

Αναγνώρισε, επίσης,  μια σειρά από καρύδια και χόρτα και σιτάρι τύπου Έμμερ που καλλιεργούνταν στους μετέπειτα αιώνες σε όλη τη Μέση Ανατολή που θεωρούνταν προ-γεωργικές παραγωγές, αφού χρονολογήθηκαν στην 10η χιλιετία πριν την έναρξη της ημερομηνίας μας, είπε η Riehl, προσθέτοντας ότι  «μέχρι πρότινος θεωρούσαμε άγριους τους πρόγονους των μετέπειτα καλλιεργητών».
Τα δείγματα που ερεύνησε η Riehl διήρκεσαν μια περίοδο 2.000 ετών μέχρι να εξελιχθούν τα νεότερα δείγματα- περίπου 10.000 ετών- που είναι εμφανώς εξημερωμένα.

Η Melinda Zeder, επιμελήτρια του παλαιού κόσμου της Αρχαιολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σμιθσόνιαν- Smithsonian Museum of Natural History- λέει ότι οι επιστήμονες πίστευαν ότι η γεωργία προέκυψε στις δυτικές περιοχές του Εύφορης Ημισελήνου- μιας εποχής που περιλαμβάνει τις σημερινές περιοχές του Ιράν-Τουρκίας- Συρίας- Ιορδανίας και Ισραήλ.

Το Ιράν βρίσκεται  στις ανατολικές απολήξεις της Crescent και πιστεύονταν ως τώρα ότι απείχε από την ιστορία της γεωργικής εξέλιξης.

Η νέα μελέτη αποδεικνύει εκ των πραγμάτων το αντίθετο, ότι την εποχή που η Μέση Ανατολή πειραματίζονταν, η γεωργία υπήρχε λίγο ανατολικότερα...

Ίσως, νέα ευρήματα ανατρέψουν μελλοντικά και αυτήν τη θεωρία...
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: