26.7.13

Έρευνα σε αρχαίο κρανίο ανθρωποειδούς


Ιούλιος 26, 2013.

Ομάδα τριών ερευνητών που μελετούν τα οστά του κρανίου του “Homo Floresiensis” έχει διαπιστώσει ότι το πρόσωπό του, είναι πιθανόν να βρίσκεται πιο κοντά σε εκείνο του ανθρώπου, παρά των πιθήκων.


Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Archaeological Science,  η ομάδα, περιγράφει τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν ποιο είναι το πρόσωπο του αρχαίου ανθρωποειδούς και πως θα μπορούσε πιθανότατα να μοιάζει σύμφωνα με τα αρχαιολογικά στοιχεία.

Ο Homo Floresiensis – που φέρει το υποκοριστικό όνομα «Hobbit» από τους μικρόσωμους ανθρώπους της τριλογίας «Lord of the Rings»- ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2003, από μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Mike Morwood (ο οποίος απεβίωσε μόλις χθες), σε μια σπηλιά στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας.

Είναι ακριβώς τρία πόδια ψηλός.  Από τα υπολείμματα του μικρού ανθρωποειδούς, προσπάθησαν οι ερευνητές να τον κατηγοριοποιήσουν. Ήταν δύσκολο να τον ταξινομήσουν ως ανθρώπινο είδος. Τα παρόμοια όντα με τον «Hobbit», εξαφανίστηκαν μετά από κάποιο διάστημα, πριν από περίπου 12 χιλιάδες χρόνια.

Σε αυτήν την προσπάθειά τους, η τριμελής ομάδα που ανακάλυψε αρχικά τον Homo Floresiensis (μαζί τον Mike Morwood) προσπάθησε να επιλύσει τη ερώτημα πως θα έμοιαζε το πρόσωπό του όταν ζούσε.

Το πρώτο συμπέρασμά τους είναι ότι οι άνθρωποι «hobbit», σαφώς, δεν έμοιαζαν με πιθήκους ή πιο συγκεκριμένα με χιμπατζήδες. Είχαν, ασφαλώς, μεγάλα μάγουλα- ενώ οι χιμπατζήδες δεν έχουν.

Στη συνέχεια, έγινε προσεκτική ανάλυση του ενιαίου συνόλου του κρανίου, που ανακαλύφθηκε στις Φλόρες, όπου ελέχθησαν οι σχέσεις των οστών και των μαλακών ιστών, συγκρίνοντας τα, με ανθρώπινα δείγματα.

 Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να ανασυντάξουν ένα πρόσωπο, το οποίο στη συνέχεια έγινε σύγκριση με άλλα εννέα πρόσωπα που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενη έρευνα, άλλων  «hobbit», της ιδίας περίπου εποχής, με τη χρήση της γεωμετρικής μορφομετρίας.

Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω βελτιώσεις του προσώπου του «hobbit», το οποίο, σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής ομάδας, φαίνεται παρόμοιο με των σύγχρονων ανθρώπων.

Εν κατακλείδι, η ομάδα απέδειξε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες από άλλους, να δημιουργήσουν ένα σχέδιο του προσώπου του «hobbit», ήταν ανακριβείς και πιθανόν αυτό να οφείλεται  σε άστοχες υποθέσεις, σχετικά με τη φύση των μικρόσωμων ανθρώπων.

Ορισμένοι είχαν προτείνει ότι τα μικρόσωμα ανθρωποειδή ήταν άγρια πλάσματα ή αποτελούσαν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των σύγχρονων ανθρώπων και των πιθήκων.

Τα νέα σχέδια υποστηρίζουν τη θεωρία που λέει ότι ο Homo Floresiensis ήταν ένας πιθανός απόγονος του Homo Erectus.

--
Σχετική αναφορά: Journal of Archeological Science

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: