12.8.13

Μεξικό: Βρέθηκαν οι πιο στενοί συγγενείς των πρώτων εποίκων της Αμερικής


Αύγουστος 12, 2013.

Οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα ανθρώπινων οστών,  που ανακαλύφθηκαν στο Μεξικό, κατά την περίοδο 2008-2009, εξακολουθούν να ανήκουν στους «πλησιέστερους συγγενείς» των πρώτων αποίκων της Αμερικανικής Ηπείρου.


Η ανακάλυψη έγινε σε μια σπηλιά που έχει την ονομασία La Sepultura- που μεταφράζεται ως ‘τάφος’ και βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της Sierra Madre, στη μεξικανική πολιτεία της Tamaulipas.

 Τα λείψανα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων ανήκουν σε 26 έως 30 άτομα. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν επί τρία χρόνια – από το Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Οκτώβριο του 2011.

Μετά την ανακάλυψη των οστών, πραγματοποιήθηκε οστεομετρική μελέτη (ανάλυση της εμφάνισης και της δομής των οστών), ανάλυση DNA και ραδιοχρονολόγηση των αντικειμένων που βρέθηκαν δίπλα στα λείψανα κατά τις ανασκαφές.

Η ηλικία των οστών εκτιμήθηκε  από 3.000 έως 3.400 έτη. Όλα ανήκουν στην απλοομάδα C-M130 (Haplogroup C-M130)- μία από τις παλαιότερες ομάδες Y-chromosome haplogroup (δεν πρέπει να συγχέεται με την μιτοχονδριακή απλοομάδα C).

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι φορείς αυτής της απλοομάδας ήταν απόγονοι  αρχαίων Ασιατών που έχουν αρκετά παρόμοια γενετικά στοιχεία με τους πρώτους εποίκους που διέσχισαν τον Βερίγγειο Πορθμό από την Ασία στην Αμερική πριν από 10 με 12 χιλιάδες χρόνια.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: