16.8.13

Αλβανία: Αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Αδριανούπολη


Αύγουστος 16, 2013.

Αρχαιολογικές ανασκαφές διενεργούνται  στην περιοχή Sofratikë, 14 χιλιόμετρα νότια του Αργυροκάστρου, όπου εκεί έχουν εντοπιστεί ερείπια μιας αρχαίας πόλης.


Η αρχαιολογική έρευνα γίνεται από ομάδα Ιταλών και Αλβανών αρχαιολόγων- του ιταλικού πανεπιστημίου Macerata και του Αλβανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας-.

Ήδη από το 2000 στην περιοχή είχαν ανακαλυφθεί ερείπια μια ρωμαϊκής πόλης και ενός θεάτρου που έκαναν τους ερευνητές να εικάσουν ότι πρόκειται για την αρχαία πόλη Αδριανόπολις, η οποία αναφέρεται και στο ρωμαϊκό χάρτη «Tabula Peutingeriana» και βρισκόταν κατά μήκος του δρόμου που συνέδεε την Απολλωνία με τη Νικόπολη.

Γεωφυσικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, με γεωραντάρ και γεωσεισμικά συστήματα έχουν καταστήσει δυνατά τα όρια του αστικού χώρου, που είναι περίπου τετράγωνος με πλευρές 400 μέτρων.

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι η πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιά περί τον πέμπτο αιώνα. Σύμφωνα με αναφορά του Προκόπιου η πόλη την εποχή του Ιουστινιανού άλλαξε όνομα και ονομάστηκε Ιουστινιανούπολις.

Ως κύρια κτίσματα στην αρχαία πόλη βρέθηκαν ένας αρχαίος ναός σε τετράγωνο σχήμα όπου στην εμπρόσθια όψη είχε τέσσερις στήλες ελληνικού ρυθμού.
Το θέατρο, επίσης, έχει αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δημιουργήθηκε περί το τέλος του πρώτου μισού αιώνα μετά Χριστό, χωρίς να αποκλείεται και η ύπαρξή του από το τέλος της περιόδου του Αδριανού.

Τα κτίσματα έχουν σαφή επιρροή από την ελληνική τεχνοτροπία και είναι δομημένα σύμφωνα με την ελληνική παράδοση.

Το θέατρο έχει υποστεί κάποια επέμβαση στα βυζαντινά χρόνια και δεν αποκλείεται να είχε γίνει την περίοδο αυτή μέρος της οχύρωσης της πόλης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πόλη συνεχίζει να ζει και πέρα του 7ου μ.Χ. αιώνα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μεταξύ του 5ου και του 6ου μ.Χ. αιώνες υπάρχει ένα νέο στάδιο ανάπτυξης της πόλης που γίνεται επάνω στα παλαιά θεμέλια. Υπάρχει ένα μεγάλο δημόσιο κτήριο, ίσως ένας ναός, που καταλαμβάνει την περιοχή της παλαιάς πόλης. Το κτίσμα έχει ακριβή προσανατολισμό: ανατολή –δύση.

Από τη μελέτη των ερειπίων διαπιστώθηκε ότι το κτίσμα είχε κτιστεί σε θεμέλια παλαιού κτίσματος, αφού είχε κατεδαφιστεί μέχρι το δάπεδο.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Ιταλικού πανεπιστημίου, Roberto Perna δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς και η συνεργασία με τους συναδέλφους του Αλβανούς. Σε συνέντευξή του είπε ότι προσδοκά κατά την περίοδο του νέου έτους να ανακαλύψουν περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Αδριανούπολη.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: