8.9.13

Οι Νεάντερταλ είχαν την ικανότητα της ομιλίας


Σεπτέμβριος 8, 2013.

Σκελετός 75 χιλιάδων ετών προσφέρει νέες γνώσεις: οι πρόσφατοι συγγενείς του ανθρώπου ήταν δεξιόχειρες- γεγονός που υποδηλώνει τη λειτουργία του αριστερού εγκεφάλου.

Φρανκφούρτη- Μέιν.

Οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν τα εργαλεία τους με το δεξί χέρι, σε αυτό το συμπέρασμα αποφάνθηκαν οι επιστήμονες.


Οι οδοντοστοιχίες από Νεάντερταλ που βρέθηκαν στη Γαλλία, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Senckenberg της Φραγκφούρτης,  μαρτυρούν ότι οι Νεάντερταλ ήταν δεξιόχειρες.

Σύμφωνα  με την Βιρτζίνια Βολπάτο του τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, οι Νεάντερταλ είχαν την ικανότητα της ομιλίας.
Η Βολπάτο μαζί με συναδέλφους της εξέτασαν έναν σκελετό από Νεάντερταλ ηλικίας 75 χιλιάδων ετών, στον οποίο η κάτω γνάθος ήταν πολύ καλά διατηρημένη και είχε όλα τα δόντια.

Σύμφωνα  με το δημοσίευμα του περιοδικού Plos One,  αυτό το ανθρώπινο είδος εξέλειπε πριν από 30 χιλιάδες χρόνια.

Η έρευνα της οδοντοστοιχίας έδειξε ότι είχε γρατζουνιές στη δεξιά πλευρά που είχαν κλίση προς τα αριστερά. Αυτή είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι ο 20χρονος Νεάντερταλ χρησιμοποιούσε το δεξί χέρι για να φέρει την τροφή του στο στόμα.

Σημειώνεται ότι τα δόντια στον Νεάντερταλ χρησιμοποιούνταν ως «τρίτο» χέρι. Αυτή η τάση είχε οδηγήσει στην φθορά των εμπρόσθιων δοντιών τα οποία δεν είχαν κανένα σημάδι.

«Η γωνία των κομματιών μας δείχνει ποιο χέρι χρησιμοποιήθηκε για τη κατανάλωση των τροφίμων», είπε ο Βολπάτο. Οι αναλύσεις στα οστά του βραχίονα και του ώμου στηρίζουν την υπόθεση ότι ήταν δεξιόχειρας, όπως οι περισσότεροι συγγενείς του.

Αυτό συνεπάγεται, καταλήγουν οι ερευνητές, ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου είχε δεσπόζουσα λειτουργία και μέσω αυτού του τμήματος ο άνθρωπος έχει την ικανότητα της ομιλίας.

Το κέντρο της γλώσσας στον  σύγχρονο άνθρωπος βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο. Το συγκεκριμένο εύρημα αλλά και άλλα από τα οποία έχουν συναχθεί παραπλήσια συμπεράσματα καθώς και αναλύσεις DNA, εικάζεται με σοβαρότητα ότι οι Νεάντερταλ είχαν την ικανότητα της ομιλίας, είπε η Volpato.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: