15.10.13

Φοιτητής σοκάρισε με άγαλμα σοβιετικού στρατιώτη που βιάζει έγκυο Γερμανίδα


Οκτώβριος 15, 2013.

Ο φοιτητής, Jerzy Bogdan Shumchik,  στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Γκντάνσκ στην Πολωνία προκάλεσε με έναν άγαλμά του που απεικονίζει ένα στρατιώτη του  σοβιετικού στρατού να βιάζει μια έγκυο Γερμανίδα.


Το έργο του αναφερόταν στην περίοδο 1944-1945, κατά την οποία πολλές γερμανίδες –ενδεχομένως έως δύο εκατομμύρια, βιάστηκαν  από στρατιώτες του προωθούμενου Κόκκινου Στρατού και κάποιες από αυτές έχουν παρουσιασθεί στην βρετανική εφημερίδα ‘Daily Mail’.

Ο σπουδαστή αποκάλεσε το έργο του «Frau Kommn», όπως  έλεγαν  οι πολυάριθμες μαρτυρίες των Γερμανίδων  που βιάστηκαν από τους σοβιετικούς στρατιώτες.
Το γλυπτό τοποθετήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον δρόμο της νίκης που οδηγεί στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατού.

Λίγες ώρες αργότερα, αφαιρέθηκε μετά από αντιδράσεις αγανακτισμένων πολιτών που κάλεσαν την αστυνομία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε στην ‘Daily Mail’ ότι θα επανεξετάσει την υπόθεση.

«Το γλυπτό απεικονίζει βιασμό. Χωρίς λογοκρισία και χωρίς ευφημισμούς. Το μνημείο παρουσιάζει την τραγωδία των γυναικών σε αυτά τα χρόνια, για τα οποία μέχρι σήμερα λίγα λέγονται στην ιστορία. Πραγματικά, ήθελα να δω τις αντιδράσεις των ανθρώπων  όταν το αντίκρισαν. Ζητώ συγνώμη αν έχω προσβάλλει κάποιον με αυτή την εργασία μου», είπε ο σπουδαστής Jerzy Bogdan Shumchik.

Στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα, διευκρινίζει ότι τα ναζιστικά στρατεύματα βίασαν χιλιάδες γυναίκες στην εισβολή τους στη Σοβιετική Ένωση. Στη συνέχεια κατά την προέλαση  του Κόκκινου Στρατού προκλήθηκαν αντίποινα στην κατεχόμενη Γερμανία.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www. mikres-ekdoseis.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: